”Euroscepticismul este o prostie. Avem atât de multe motive să fim mândri că suntem europeni și că aparținem acestei culturi, încât mie mi se pare o dovadă de prostie această demisiune de la respectul față de strămoși. E un fel de a-ți batjocori părinții… Anticapitalismul este o idee profund greșită. În cazul în care capitalismul dispare în această clipă, atunci din 7 miliarde câți suntem azi pe Pământ, vom rămâne poate 1 miliard, cu șanse de a intra în concurență cu rinocerii și elefanții la capitolul specii pe cale de dispariție…” Afirmațiile au fost făcute de scriitorul și filozoful Horia Roman Patapievici în studioul RFI, unde a fost invitat cu puțin timp înaintea conferinței ”Starea lumii la începutul secolului XXI” pe care o va susțineîn această seară, la Ateneul Român din București, împreună cu istoricul francez Thierry Wolton, în cadrul seriei de conferințe „Despre lumea în care trăim”, organizată de Fundatia Humanitas Aqua Forte.
FRAGMENT DIN INTERVIUL LUI HR PATAPIEVICI:
Are un viitor Europa? Pentru că în ultima vreme parcă suntem încurajați să fim, să devenim eurosceptici …
– Asta este o prostie. Avem atât de multe motive să fim mândri că suntem europeni și că aparținem acestei culturi, încât mie mi se pare o dovadă de prostie această demisiune de la respectul față de strămoși. E un fel de a-ți batjocori părinții …
– Europa politică mai are vreo influență la nivel mondial acum?
– Enorm. Uitați-vă la țara noastră: aproape toate guvernele care s-au succedat la conducerea țării au stânjenit dezvoltarea societății. E ceva de necrezut, dar adevărat: politicienii ne împiedică să ne dezvoltăm! Singura lor valoare este că, fiind democrație, îi putem alege sau revoca fără să-i împușcăm… cum am făcut cu Ceaușescu. Democrația la noi înseamnă să scăpăm de politicienii proști pentru a-i înlocui cu alții și mai proști, prin vot. Societatea progresează (nu datorită politicienilor) ci datorită faptului că am trecut la capitalismam intrat în concertul legislativ și economic al lumii civilizate – societatea progresează prin oamenii ei – politicienii ne stau pe gât și ne împiedică.
– Pe de altă parte noi n-am intrat în Europa pentru că eram noi foarte buni și merituoși, ci pentru că Europa ne-a dorit acolo…
– Sigur. România a intrat de fapt în acest circuit economic după Pacea de la Adrianopol din 1829, prin faptul că interesele economice ale Occidentului , Anglia etc, au eliminat monopolul pe grâne, care fusese până atunci al Imperiului Otoman. În felul ăsta circulația pe Dunăre s-a deschis și astfel gurile Dunării au devenit o foarte prețioasă proprietate geopolitică europeană…