spot_img
18.8 C
București
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăAnalizeHouthis poate arunca in aer prețurile la petrol și gaze

Houthis poate arunca in aer prețurile la petrol și gaze

-

Mișcarea Ansar Allah din Yemen (cunoscută sub numele de Houthis) exclude închiderea completă a strâmtorii strategice Ormuz, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al grupului, Nasr al-Din Amer, pentru Izvestia, respingând mai multe rapoarte anterioare din presă. Cu toate acestea, Houthiii sunt pregătiți pentru o nouă escaladare. Între timp, orice creștere a tensiunilor poate da o lovitură puternică pieței de energie, deoarece aproximativ 20% din aprovizionarea globală cu petrol și gaze trec prin Strâmtoarea Hormuz, o arteră critică de transport maritim și care leagă Golful Persic, bogat în petrol, de Golful Omanului și Mărea Arabiei și apoi de Oceanul Indian și alte oceane ale lumii.

Membrul biroului politic Ansar Allah, Mohammed al-Bukhaiti, a declarat, la rândul său, ziarului că Houthiii sunt într-adevăr gata să-și extindă operațiunile, dar au subliniat, de asemenea, că există o fereastră pentru evitarea unui astfel de scenariu „dacă Occidentul pune presiune asupra Israelului să facă genocidul în masă din Fâșia Gaza încetează în sfârșit”.

- Advertisement -

Chiar și o escaladare minoră în jurul coridorului critic de transport maritim ar putea declanșa un șoc economic pe piețele globale de energie, prețurile petrolului care ar putea crește vertiginos la 200 de dolari pe baril și prețurile gazului ajungând la 5.000 de dolari pe un metru cub, a declarat Alexander Frolov, expert la think tank-ul Infotek. .

Nu există multe opțiuni pentru o ieșire din cel mai rău caz. Țările din Peninsula Arabă au conducte, dar, conform diferitelor estimări, acestea sunt capabile să compenseze doar cantități mici de aprovizionare, a menționat Igor Yushkov, expert la Universitatea Financiară din cadrul Guvernului Federației Ruse și al Fondului Național de Securitate Energetică. În plus, importatorii importanți de energie, inclusiv China, India, Coreea de Sud și Japonia, ar fi, de asemenea, afectați, deoarece primesc 85% din aprovizionarea cu petrol prin această rută critică de transport. În plus, țările Uniunii Europene vor primi cu siguranță o lovitură, având în vedere sancțiunile lor asupra energiei rusești.

- Advertisement -

Între timp, Washingtonul nu este deosebit de interesat de nicio escaladare în Golful Persic înaintea alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie. „Orice schimbare rapidă pe piața mondială a petrolului va avea un impact imediat asupra pieței produselor petroliere din SUA”, a explicat Frolov.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img