Home Analize Hotnews și rușii

Hotnews și rușii

0

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS.RO):

O manevră de-a dreptul ciudată pentru o presă care abia își mai tîrîie zilele financiar: deși secretarul general al NATO vine la București într-o vizită planificată, Hotnews și-a trimis oameni la Bruxelles acum cîteva zile pentru a-i lua acestuia un interviu. Nu era mai simplu și mai economic să-l aștepte aici pentru articol? Răspunsul la întrebarea ce s-a urmărit vine chiar din interviul respectiv, publicat azi.

Mai exact, se vede limpede pe tot parcursul interviului că Hotnews încearcă din răsputeri să agite așa-zisul pericol rusesc pentru România și să obțină reacții îngrijorate, eventual apocaliptice, din partea lui Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Reacții care să poată fi ulterior rostogolite și amplificate de o parte a presei, în cadrul unui proces deja în derulare.

Mare ghinion, din păcate!

În loc de avertismente dure privind Rusia, Stoltenberg a bătut monedă exact invers, subliniind nevoia de colaborare pașnică și de dialog cu țara lui Putin și dînd asigurări că nu e cazul să se agite prea mult spiritele pe marginea așa-zisului război hibrid purtat de ruși. Și că România nu are de ce să se teamă, NATO garantîndu-i protecția, în caz de nevoie.

Mesajele lui Stoltenberg s-au repetat în ciuda insistenței îndîrjite a Hotnews, care a părut obsedat, efectiv, de Rusia.

”Am triplat dimensiunea fortei de reactie a NATO la 40.000 de trupe. Ca parte a acesteia, avem o forta de reactie rapida ce poate fi mutata in doar cateva zile. De asemenea, am marit prezenta in Romania cu mai multe actiuni de supraveghere aeriana – avioane italiene si portugheze ce supravegheaza spatiul aerian in regiunea Marii Negre, precum si o prezenta navala sporita in Marea Neagra. Deci NATO este prezenta si avem capacitatea de a intari aceasta prezenta, in caz de nevoie” a dat asigurări oficialul NATO.

Cîteva din obsesiile jurnaliștilor Hotnews, pe scurt:

– Are de gînd NATO să suplimenteze capacitățile militare din România? (întrebare cu repetiție)
Răspuns negativ: ”Avem mecanisme puternice de descurajare in cadrul NATO”

– Există riscul mai multor actiuni anti-NATO ale Rusiei?
Răspuns: ”Cred ca este foarte periculos sa incepem sa speculam despre miscari potentiale(…)Rusia este vecina noastra si va ramane asa. NATO nu doreste un nou razboi rece, o noua cursa a inarmarii. Deci ne dam silinta sa avem o relatie mai constructiva cu Rusia, incercand sa reducem tensiunile, iar raspunsul nostru, masurile noastre sunt defensive si proportionale. Si ne-am asigurat ca am pastrat deschise linii de comunicare politica cu Rusia, deoarece credem ca trebuie sa ne dam cu adevarat silinta sa avem o relatie mai buna cu Rusia, care sa reduca tensiunile si sa imbunatateasca situatia de securitate din Europa”.

– Politicienii corupti reprezinta o vulnerabilitate pentru o tara vizata de Rusia?
Răspuns evaziv: ”Trebuie mereu sa luptam impotriva coruptiei si sa intarim credibilitatea si increderea oamenilor in institutiile noastre democratice. Orice poate sa submineze increderea in aceste institutii democratice submineaza si securitatea societatii noastre. Am incredere ca toti aliatii NATO se concentreaza asupra modalitatilor de combatere a coruptiei, deoarece coruptia submineaza increderea in institutiile noastre democratice”.

”Rusia este vecina noastra si va ramane asa. Trebuie sa ne dam cu adevarat silinta sa avem o relatie mai buna cu Rusia”

– Rusia poate sa profite de pe urma politicienilor corupți? (se insistă pe subiect, primul răspuns nu a mulțumit)
Răspuns: ”Nu vreau sa speculez”

– Ce facem cu propaganda rusă, care dezinformează prin mii de siteuri și organe de presă?
Răspuns: ”Ce face NATO este ca, de fiecare data cand vedem actiuni de dezinformare si propaganda indreptate impotriva unor aliati, activitati sau misiuni NATO, sa fim foarte vigilenti si sa raspundem oferind faptele, adevarul. Si suntem pe deplin convinsi ca, pe termen lung, adevarul va castiga in fata minciunilor si propagandei”.

– Este România o victimă a războiului hibrid susținut de Rusia?
Răspuns evaziv: ”Nu pot detalia foarte mult in legatura cu informatiile pe care le detinem in privinta diverselor tari. Dar, in general, e important sa pastram vigilenta, sa protejam retelele cibernetice si sa ocrotim intreaga idee de societati deschise, libere, cu o presa independenta si critica”.

– Cat de solid e flancul estic al NATO?
Răspuns: ”Este important, pentru noi, ca raspunsul nostru sa fie defensiv si proportional. Nu dorim sa sporim tensiunile, nu dorim un nou razboi rece, incercam sa reducem tensiunile si sa avem un dialog politic cu Rusia”.

”Nu  dorim un nou razboi rece, incercam sa reducem tensiunile si sa avem un dialog politic cu Rusia”

– Va avea de suferit credibilitatea Romaniei, daca guvernul nu bagă 2% din PIB în înarmare?
Răspuns evaziv: ”Trebuie sa vedem care vor fi cifrele reale cand se incheie anul(…) Sper mult ca Romania va putea sa puna in aplicare angajamentele pe care le-a facut, investind 2% din PIB in aparare”.

Una peste alta, mesajele principale ale secretarului general al NATO sunt îndemnul la calm în relația cu Rusia și în aprecierea acțiunilor sale, asigurări că România are suficiente capacități militare ale NATO și că nu trebuie să-și facă probleme privind apărarea în fața unor eventuale agresiuni externe. Stoltenberg recomandă, totodată, să nu se exagereze ideea războiului hibrid și pericolul propagandei rusești – fără a nega existența acesteia – ca și cea privind legătura dintre politicienii corupți și interesele rusești privind România. Peste toate, Stoltenberg accentuează în repetate rînduri mesajul privind necesitatea unui parteneriat și a unei colaborări cît mai bune cu Rusia atît din partea României cît și a restului țărilor NATO.

Adică exact opusul a ceea ce se vehiculează de multă vreme într-o parte a mass-media autohtonă, care scrie de parcă rușii au stabilit deja data invaziei.
Un mesaj rațional și de bun simț din partea NATO, un chix răsunător, am zice, al Hotnews care miza, în mod cert, pe alte răspunsuri.

Ad

Exit mobile version