spot_img
30 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăAnalizeHezbollah amenință că atacă Cipru

Hezbollah amenință că atacă Cipru

-

Gruparea libaneză Hezbollah a amenințat că va ataca Ciprul dacă își va pune bazele militare la dispoziția Israelului. Secretarul său general Hassan Nasrallah a susținut că deține informații care indică faptul că statul evreu încearcă să obțină acces la instalațiile aeriene pentru a-și desfășura operațiunile în Liban. Potrivit experților intervievați de Nezavisimaya Gazeta, Hezbollah are arsenale de rachete capabile să ajungă pe teritoriul cipriot. Dacă Nicosia ar fi implicată într-un conflict armat, aceasta ar putea afecta interesele statelor occidentale.

- Reclama -

Cipru este un partener important al Israelului atât în ​​sfera militară, cât și în cea energetică. Anul acesta, Nicosia s-a alăturat proiectului de creare a unui coridor umanitar maritim către coasta Fâșiei Gaza, găzduind un punct de tranzit. Cu toate acestea, ea a subliniat că nu are intenția de a deveni parte a conflictului, președintele Ciprului Nikos Christodoulides afirmând că declarațiile lui Nasrallah nu reflectă realitatea, scrie ziarul.

- Advertisement -

Amenințarea Hezbollah vine pe fondul unor semne emergente că partea israeliană este pregătită să intre într-un conflict pe scară largă, despre care se crede că necesită intervenția directă a SUA. Pe 18 iunie, Forțele de Apărare Israelului au aprobat planuri operaționale pentru o posibilă ofensivă militară în Liban.

„Teritoriul Ciprului este situat la aproximativ 200-300 km de regiunile de coastă ale Libanului, adică practic se află în raza acelor rachete operaționale-tactice pe care se crede că Hezbollah le avea de mulți ani, precum rachetele iraniene de la familia Fateh-110”, a declarat pentru ziar cercetătorul principal la Centrul de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor Yuri Lyamin. „Hezbollah are probabil și rachete de croazieră iraniene lansate la sol, precum și drone kamikaze pentru a lovi ținte terestre la astfel de distanțe”, a adăugat el.

- Advertisement -

Expertul a amintit că Ciprul nu face parte din NATO, dar este membru al Uniunii Europene. „Așadar, acesta din urmă va trebui să intervină dacă conflictul se extinde. Mai mult, o parte semnificativă a insulei Cipru este ocupată de două baze militare britanice, al căror teritoriu se află sub suveranitatea britanică. Londra ar trebui să fie îngrijorată și de riscul conflictul se extinde”, a remarcat el.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img