spot_img
25 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăEconomieHALUCINANT: Guvernul bagă bani în conturile companiilor petroliere

HALUCINANT: Guvernul bagă bani în conturile companiilor petroliere

-

Taxele plătite de companiile petroliere pentru resursele naturale rămân la fel şi anul viitor. Astfel, statul ratează, practic, şansa de a creşte veniturile la buget. Decizia va fi aprobată printr-o ordonanţă de urgenţă, spune Digi 24.

Premierul Victor Ponta spune că nu poate schimba peste noapte aceste taxe. Dar este vorba de taxe pe care Guvernul ar fi trebuit să le renegocieze anul acesta. Redevențele plătite de companii pentru resursele extrase aduc bugetului de stat 400 de milioane de euro anual.

Cred că România trebuie să aibă un sistem modern european de redevențe. Dar cum ar fi să le adoptăm prin OUG azi și să se aplice de la 1 ianuarie? Ce mare companie din energie, care investește miliarde, va spune – da, ați discutat azi pe 3 decembrie, ați adoptat-o și pe 3 ianuarie mă puneți să-mi fac tot planul de afaceri pe niște reguli pe care le luați peste noapte”, a spus Victor Ponta, premierul României.

- Advertisement -

Însă, ordonanța de urgență nu ar fi fost adoptată chiar peste noapte. În vară, chiar premierul Victor Ponta declara că „prin legea de privatizare a existat un termen de 10 ani în care statul se obligă să nu schimbe condiţiile. Acest termen expiră anul acesta”. Așadar, un timp de zece ani, în care mărirea acesto taxe nu ar fi venit peste noapte.

România aplică printre cele mai mici taxe din lume la acest capitol – între 3,5 şi 13,5 la sută din valoarea producţiei, în vreme ce în Franţa şi Ungaria nivelul lor ajunge şi la 30%.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img