Firma-fanion a teroristului Omar Hayssam a sponsorizat în 2012 Ambasada României de la Cairo, la cererea acesteia.Pe 22 noiembrie 2012, Omar Hayssam era condamnat definitiv la 16 ani de închisoare cu executare pentru înşelătorie în dosarul „Volvo”. Hayssam şi doi asociaţi de-ai săi (condamnaţi şi ei definitiv la câte 14 ani de închisoare cu executare) au înşelat patru firme cu o sumă totală de 1,6 milioane de euro, luând în leasing mai multe utilaje exportate ulterior cu acte false în Siria şi Egipt. 10 zile mai târziu, Ambasada României din Egipt era sponsorizată de firma Rio Bucovina. Deşi, în acte, societatea era controlată de cei doi fraţi ai lui Hayssam, procurorii DIICOT au arătat – folosind interceptări ale corespondenţei dintre Hayssam şi fraţii săi – că aceştia din urmă acţionau doar ca interpuşi ai sirianului, scrie adevarul.ro.
La momentul în care diplomaţia română a CERUT finanţarea de la firma sirianului, Hayssam fusese deja condamnat pentru terorism. Sentinţa definitivă a fost dată de Curtea de Apel Bucureşti la 20 februarie 2008, sirianul primind 20 de ani de închisoare cu executare pentru rolul jucat în răpirea celor trei jurnalişti români în Irak, în 2005.
CITIȚI ȘI:Legăturile primejdioase între Gabriel Oprea și Omar Hayssam: 700.000 USD și un număr de mobil
Sponsorizarea de la Rio Bucovina nu s-a realizat la iniţiativa companiei, ci ca urmare a unei solicitări de finanţare făcute de un membru al misiunii diplomatice de la Cairo. Cu alte cuvinte, la 10 zile după ce Hayssam era condamnat pentru că a exportat cu acte false utilaje în Egipt, un diplomat român de la Cairo a solicitat şi a primit o sponsorizare din partea unei societăţi controlate de cetăţeanul sirian.
În ceea ce priveşte sponsorizarea de la firma controlată de Omar Hayssam, reprezentanţii Ministerului nu găsesc nicio neregulă. „Ambasada României de la Cairo a semnat un contract de sponsorizare cu S.C. RIO BUCOVINA S.R.L, în decembrie 2012. Modul în care fost încheiat contractul de sponsorizare, precum şi utilizarea propriu-zisă a banilor au fost realizate cu respectarea legislaţiei în vigoare”, precizează MAE, confirmând că actul de sponsorizare s-a realizat ca urmare a unei solicitări din partea instituţiei şi nu la iniţiativa companiei.
MAE subliniază că nu a primit niciodată propuneri de sponsorizare, ceea ce înseamnă că toate finanţările primite în 2012, 2013 şi 2014 de la cei 101 sponsori au fost realizate ca urmare a solicitărilor făcute de diplomaţi.
Deocamdată nu știm identitatea diplomatului român care a făcut cererea de sponsorizare către firma lui Omar Hayssam. MAE nu vorbește de nici o sancțiune în cazul acestuia și funcția pe care o deține în prezent.