Home highlight HALUCINANT/ BOMBA DIN CODUL FISCAL: Investitorii români vor plăti impozite mai mari...

HALUCINANT/ BOMBA DIN CODUL FISCAL: Investitorii români vor plăti impozite mai mari cu 68% decât cei străini

0

Noul Cod Fiscal are mai multe prevederi care dezavantajează firmele autohtone în raport cu cele care activează în România, dar au patroni străini. Acestea din urmă beneficiază de mai multe scutiri de impozite şi taxe, transmite Digi 24.

Guvernul a introdus un impozit pe dividende în funcţie de rezidenţa fiscală a societăţii mamă. De exemplu, o societate care va plăti dividende societăţii româneşti pe care care a înfiinţat-o va da Fiscului 5% impozit. Lucru care nu este valabil şi dacă firma din România a fost deschisă de o societate din afara ţării.

Adrian Benţa, consultant fiscal: „Să zicem că aceeaşi societate X din România este înfiinţată de o societate Y SRL din Olanda. După un an de activitate, firma beneficiază de scutire de impozit pe dividend.”

Nu doar valoarea impozitelor aplicate este mai mare pentru firmele cu patroni români, ci şi numărul de taxe.

O firmă ce activează în România, dar este deţinută de o persoană cu rezidenţă în străinătate, va plăti statului român 3% pe venitul microîntreprinderii şi 5% impozitul pe divident, reţinut la distribuirea dividentului pentru persoana nerezidentă.

Pe de altă parte, o firmă de aceeaşi mărime, cu aceeaşi activitate, dar deţinută de un român, va plăti pe lângă cele două impozite plătite şi de patronul străin şi 5,5% contribuţii individuale de sănătate. Se observă aşadar o creştere cu 68% a impozitelor plătite de patronul român faţă de cel străin.

Iar redevenţele vor fi şi ele impozitate diferit. De exemplu dacă o pizzerie din Italia se extinde în România şi potrivit politicii grupului, produsele se vând în cutii de carton cu sigla societăţii din Italia, pentru a utiliza această siglă, firma care activează în România plăteşte o redevenţă societăţii mamă din Italia. Potrivit noului Cod Fiscal, această redevenţă va fi scutită de impozit.

În schimb, dacă firma este înfiinţată de un român şi vrea ca pe cutia de pizza să fie imaginea lui Ştefan cel Mare de la Chişinău, societatea va plăti dreptul de utilizare a fotografiei către autorităţiile din Republica Moldova, iar redevenţa va fi impozitată în România cu 16%.

Analiştii spun că impozitele mai mici şi mai puţine pentru firmele cu acţionariat străin sunt de natură să încurajeze investiţiile în România.

Emilian Duca, analist economic: „Investitorii străini vor încerca să îşi valorifice avantajele competitive pe care le au, fiind şi acesta de a utiliza sisteme fiscale mai favorabile.”

Impozitarea dobânzilor ar urma să aibă şi ea un statut diferit de anul viitor. De exemplu, dacă o societate din România se împrumută la societatea mamă din alt stat, beneficiază în anumite condiţii de scutirea impozitării pe dobânzi.

Adrian Benţa, consultant fiscal: „Dar să presupunem că X SRL este împrumutat de Adrian Benţa persoană fizică din România cu o sumă de bani şi cer aceeaşi dobândă pe care o cere şi o firmă nerezidentă. În cazul de faţă, iarăşi eu ca persoană fizică voi fi impozitat cu 16%.”

Noul Cod Fiscal are însă şi prevederi apreciate de mediul de afaceri. Dacă în urma unui control al fiscului, firmei i se impun măsuri asiguratorii, de anul următor, durata sechestrului pe conturi sau bunuri este limitată la şase luni. Acum acest sechestru poate fi pus pe termen nedeterminat, iar multe firme au dat faliment pentru că nu au mai putut să îşi desfăşoare activitatea, chiar dacă în final şi-au demonstrat nevinovăţia.

Impozite

firmă cu patron străin:

3% impozit/venitul firmei

5% impozit/divident

firmă cu patron român:

3% impozit/venitul firmei

5% impozit/divident

5,5% contribuţii de sănătate

Impozite pe veniturile firmelor

cu patron străin: 8%

cu patron român: 13,5%

Ad

Exit mobile version