spot_img
5.8 C
București
sâmbătă, decembrie 10, 2022
AcasămediuHALUCINANT/ 3 ANI DE ÎNCHISOARE DACĂ NU SUNTEM DESTUL DE PATRIOȚI

HALUCINANT/ 3 ANI DE ÎNCHISOARE DACĂ NU SUNTEM DESTUL DE PATRIOȚI

-

APADOR-CH și alte cinci organizații neguvernamentale protestează faţă de iniţiativa a 36 senatori şi deputaţi din coaliţia parlamentară majoritară, PSD-UNPR, de a reintroduce în Codul penal infracţiunea de „Ofensă adusă unor însemne” (redenumită „Ofensa adusă unor însemne naţionale”), infracţiune care tocmai fusese eliminată din legislaţia penală odată cu adoptarea noului Cod penal, se arată într-un comunicat al ONG-ului, transmite Digi 24.

- Reclama -

Potrivit propunerii legislative iniţiate de „grupul celor 36”, vor deveni infractori şi vor fi pedepsiţi cu maximum 3 ani de închisoare autorii şi distribuitorii/difuzorii unor discursuri, scandări, articole, filme, cântece, desene/caricaturi care vor fi considerate de procurori şi judecători că exprimă lipsă de respect faţă de steagul ţării, de imnul ţării, de emblemele sau semnele folosite de autorităţile publice (de exemplu, lipsa de respect faţă de ecusoanele şi semnele ANAF, faţă de stemele judeţelor şi municipiilor, faţă de insignele poliţiştilor sau magistraţilor, faţă de roba magistraţilor etc.)  

În prezent, lipsa de respect faţă de imn sau steag sunt sancţionate, prin reglementări speciale, cu amendă contravenţională (HG nr. 1157/2001).

„Sancţionarea prin amendă contravenţională a lipsei de respect față de „însemnele naţionale” este arhisuficientă, iar dublarea sa cu o sancţiune penală, care presupune anchetă penală, judecată penală şi riscul pedepsei cu închisoarea, nu denotă decât intenţia străvezie a parlamentarilor din coaliţia majoritară de a împiedica exprimarea în public a unor atitudini şi opinii critice la adresa autorităţilor”, argumentează APADOR-CH.

„În loc de limitarea arbitrară a libertăţii de exprimare, o formă mult mai credibilă de a-şi manifesta patriotismul constă în iniţierea unor proiecte de legi pentru transparență deplină a activităţii autorităţilor publice, în scopul prevenirii faptelor de corupţie şi de cheltuire discreţionară a banului public. În consecinţă, organizaţiile adresează parlamentarilor solicitarea publică de a respinge acest proiect de lege „patriotică”. În acelaşi timp, solicită Preşedintelui României, ca în cazul în care parlamentarii nu vor rezista ispitei cu iz electoral de a poza în vajnici patrioţi, să nu promulge eventuala lege de modificare a Codului penal prin care se intenţionează reintroducerea infracţiunii de „Ofensă adusă unor însemne””, se subliniează în comunicat.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img