spot_img
9.5 C
București
duminică, septembrie 25, 2022
AcasăBasarabiaHackeri romani si moldoveni au furat 110 milioane USD prin intermediul unor...

Hackeri romani si moldoveni au furat 110 milioane USD prin intermediul unor cardinali de la Vatican/ Cum au incercat sa fure banii unui cartel de droguri columbian

-

Nouă interlopi de pe trei continente au venit la Chișinău pentru a spăla peste trei miliarde de dolari. Cu cărți de vizită de mari investitori și contracte false, aceștia au încercat să fure și banii unui cartel de droguri din Columbia, depozitați pe un cont aflat la cea mai mare bancă particulară din Germania – „Deutsche Bank AG”, conform Unimedia.info. Si au penetrat Vaticanul.

- Reclama -

RISE a investigat membrii și activitatea organizației criminale în care figurează un candidat la alegerile prezidențiale din statul african Gabon și soția unui fost judecător moldovean, implicat în spălătoria rusească de 20 miliarde de dolari. În ultimele două luni, membrii grupării au purtat negocieri cu hackerii pentru a realiza un atac la serverele unor bănci internaționale cu scopul de a obţine accesul la conturi de miliarde de dolari.

(Schema) Opt cetăţeni străini, reţinuţi într-un dosar de sute de milioane de euro

PRIMA ȚINTĂ – Deutsche Bank AG. Cel puţin patru hackeri din R. Moldova şi România urmau să atace serverul la Deutsche Bank AG, cea mai mare bancă particulară din Germania și una dintre cele mai importante instituții financiare la nivel mondial. Miza era de a obţine rechizitele bancare, codurile și parolele de acces la un cont bancar unde se păstrează câteva miliarde de dolari, bani ce aparțin unui cartel de droguri din Columbia, de pe care nu au mai fost făcute operațiuni bancare de mai mulți ani. Banii furați, urmau să fie retrași prin conturile deschise pe numele interlopilor în băncile din Republica Moldova şi din alte state, iar, ulterior, sumele de bani să fie transferate pe conturile unor companii offshore.

A DOUA ȚINTĂ – Filiala HSBC din Hong Kong. Hackerii urmau să atace serverele și să obțină datele de acces la un cont de circa 134 de miliarde de dolari deschis la filiala din Hong Kong a băncii britanice HSBC.

„De fapt, pe cont nu sunt bani, ci niște hârtii de valoare din China. Acestea, însă, nu au nici o valoare, pentru că sunt fără acoperire financiară. Sume de 2-3 miliarde de dolari urmau să fie transferate de pe acest cont – la The Bank of New York (BNY) Mellon, iar de acolo – pe conturile grupării la o bancă moldovenească. Ultima trebuia să confirme recepționarea transferului, iar imediat, din alte ţări, urmau să vină cereri de plată a acestor bani. Banca moldovenească trebuia să le execute în decurs de 72 de ore. O eventuală realizare a acestei scheme ar fi dus la prăbușirea băncii din Republica Moldova pentru că ea nu dispune de astfel de resurse financiare”, explică anchetatorii.

A TREIA ȚINTĂ – s-a realizat, parţial, la fel, prin atacuri informatice, afaceriștii au aranjat transferul unei sume de 2 miliarde de dolari de la BNY Mellon la Deutsche Bank, apoi, prin Credite Suisse, banii au plecat la Bank of Vatican și într-un final, 100 de milioane de dolari au ajuns pe conturile bancare ale afaceriștilor. „Aici chiar s-a reuşit transferul sumei de 110 milioane de dolari, din care 10 milioane de dolari au ajuns pe contul unor cardinali de la Vatican, sub formă de donație, dar în realitate sunt un comision. Restul au ajuns pe conturile personale ale membrilor grupării”, susțin procurorii.

Citește investigația integral aici.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...