Guvernul Angela Merkel a aprobat miercuri un proiect de ordonanţă care prevede limitarea accesului cetăţenilor din alte state membre ale Uniunii Europene la indemnizaţii sociale în Germania, relatează presa germană şi Radio Europa Liberă.
Urmînd exemplul britanic, Germania nu va mai plăti unor cetăţeni ai Uniunii Europene ajutoare şi îndemnizaţii sociale. Noile reglementări au fost aprobate miercuri de cabinetul federal şi urmează să intre în vigoare, după ce vor fi votate în parlament.
Proiectul aparţine ministrului muncii, social-democrata Andrea Nahles, şi a fost prezentat într-o primă formă în aprilie, găsind o susţinere largă din partea Uniunii Creştin-Sociale (bavareze), cît şi din partea unei părţi însemnate a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi a Partidului Social-Democrat (SPD). Contra legiferării proiectului s-au pronunţat două partide parlamentare, care se află în opoziţie, Partidul Ecologist (Bündnis `90/Die Grünen) şi Partidul Stîngii (Die Linke).
Noile reglementări prevăd ca persoanele cetăţeni ai UE care s-au stabilit în Germania, dar nu au muncit sau muncesc, să aibă dreptul de a solicita ajutoare sociale abia după cinci ani. În prezent, fiecare cetăţean UE cu domiciliul în Germania, putea să obţină îndemnizaţii sociale din partea statului după o şedere de șase luni.
Practic, asta înseamnă că acele categorii vizate de reglementarea proiectată urmăreşte stoparea aşa numitului „turism social”. În urma adoptării, se aşteaptă o scădere a diverselor forme de abuzare a sistemului social din Republica Federală Germania.
Reglementările privind îngrădirea abuzului social sînt o reacţie la plîngerile repetate ale comunelor, asaltate mai ales de către cetăţeni din România şi Bulgaria. Potrivit legilor în vigoare, costurile sociale sînt plătite din bugetele locale. Autorităţile locale au apelat în ultimii ani la ajutoare suplimentare din partea bugetului federal, afirmînd că nu mai fac faţă şi nu sînt în stare să acorde îndemnizaţiile legal stabilite.
Proiectul, totuşi, prevede şi un soi de ajutor unic, de urgenţă, pentru cetăţenii europeni care nu au dreptul la alte ajutoare. Acest „ajutor de urgenţă” se acordă pe o durată de patru săptămîni şi este destinat asigurării hranei zilnice, cazării, îngrijirii medicale şi igienice, personale. După expirarea celor patru săptămîni, persoanele vizate vor primi un credit care le asigură întoarcerea în ţările lor. Acolo pot apoi să solicita ajutoare sociale prevăzute în ţările de origine.
Potrivit statisticilor (citate în această primăvară de către televiziunea publică, ARD), în Germania se află peste 440.000 de cetăţeni europeni care primesc ajutoare de şomaj sau sociale. Astă primăvară s-a spus că cel mai numeros grup ar fi cel al românilor şi bulgarilor, fiind de aproximativ 130.000 de persona. Potrivit unor statistici recente (citate de ziarul berlinez „die tageszeitung” -taz), numărul românilor şi bulgarilor este de numai 127.000. Potrivit aceloraşi surse, grupa cea mai mare este reprezentată de cei 92.000 de cetăţeni din Polonia, urmată de 71. 000 de italieni, 70.000 de bulgari, 57.000 de români şi 46.000 de greci.