Guvernul de la Budapesta îi consideră aliaţi strategici pe fermierii care trăiesc şi lucrează în afara graniţelor Ungariei, a subliniat, luni, la Budapesta, Sándor Farkas, secretar de stat în cadrul Ministerului Ungar al Agriculturii, la cea de-a XII-a ediţie a Forumului Solidarităţii din Bazinul Carpatic.
Sándor Farkas a subliniat că 70% dintre maghiarii care trăiesc în afara graniţelor Ungariei locuiesc în zone rurale, iar o proporţie semnificativă dintre aceştia se ocupă de agricultură. Obiectivul Ungariei este ca ei să poată prospera în ţara lor natală, să producă valoare şi să asigure un mijloc de trai pentru familiile lor, a explicat politicianul.
Politicianul a vorbit despre iniţiativele de consolidare a relaţiilor dintre Ungaria şi maghiarii de peste hotare şi a menţionat Programul de consultanţă rurală din Bazinul Carpatic ca fiind unul dintre cele mai eficiente şi eficace programe. Acesta a făcut referire şi la programul de reînnoire a regiunilor viticole istorice, la consolidarea formării profesionale în agricultură şi la prioritatea acordată promovării învăţământului agricol secundar şi superior în limba maghiară.
Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului, a subliniat că, în principiu, politicile naţionale nu sunt implementate la Budapesta, ci se adresează întregii naţiuni. Acestea trebuie să fie prezente peste tot unde trăiesc maghiari şi unde există comunităţi maghiare, a explicat acesta.
În domeniul politicilor naţionale, crearea de reţele este deosebit de importantă în cazul mass-mediei, al întreprinderilor, pediatrilor, psihologilor şi profesorilor, a declarat secretarul de stat. De asemenea, acesta a subliniat importanţa reţelelor în domeniul localităţilor înfrăţite, în cazul administraţiilor locale, al cooperării dintre bisericile istorice şi la fermieri, care, în opinia sa, reprezintă cea mai mare reţea din Bazinul Carpatic. Politicianul a subliniat că aproximativ 20% dintre întreprinderile familiale maghiare de peste hotare sunt implicate în agricultură.
Árpád János Potápi a afirmat că cei care deţin pământul deţin patria, iar cei care deţin pământul deţin viitorul. Acest lucru a fost valabil nu doar cu 100 de ani în urmă, ci este valabil şi în prezent şi va fi valabil şi peste 100 de ani, a subliniat secretarul de stat.
Trebuie să se facă tot posibilul pentru ca pământul maghiar să rămână în proprietatea maghiarilor şi pentru a le oferi fermierilor maghiari cât mai mult pământ posibil, a adăugat politicianul de la Budapesta.