Guvernul Ciolacu negociază cu Comisia Europeană un plan pe 7 ani pentru reducerea deficitului. Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, spune că deficitul se va reduce în primul rând ca urmare a efectelor investițiilor făcute. Doar anul acesta vom avea investiții de peste 7,2% din PIB, ceea ce înseamnă că nivelul investițiilor este peste nivelul deficitului.
”Ne ducem în deficitul prognozat, de 6,9, cu investiţii care sunt stabilite în buget de 7,2%. Păi 7,2 e mai mult decât 6,9. Deci aici este toată chestiunea care spun că nu… nu suntem în zona aceea ce risc pe care unii o văd. Iar deficitul se va reduce în anii următori prin efectul de multiplicare al investiţiilor. Orice fel de investiţie de acest gen, inclusiv autostrada, dacă e să vorbim, inclusiv şcoli şi alte investiţii de infrastructură în zona aceasta, vor atrage către ele economie”, a spus Adrian Câciu, la Antena3 CNN.
Guvernul Ciolacu vrea un plan pe 7 ani
Premierul Marcel Ciolacu a spus că există deja discuții cu Comisia Europeană pentru un plan pe 7 ani pentru reducerea deficitului.
”Ajustarea de deficit se va face, trebuie să fie făcută şi pe cheltuieli. Cheltuielile care sunt nenecesare. Trebuie făcută şi o reformă a administraţiei centrale”, a mai spus Câciu la Antena3 CNN.
Deficit mai mic, însă doar cu investiții
Motivul pentru care Guvernul Ciolacu dorește ca planul de reducere a deficitului să fie pe o perioadă cât mai lungă de timp este pentru a nu afecta în niciun fel investițiile, în special cele mari.
”Să scoatem din deficitul de acum, care este undeva la 4,5%, scoateţi 4%. Asta e valoarea investiţiilor”, a mai spus fostul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, la Antena3 CNN.
Planul de reducere a deficitului, cu tot cu reforme
Guvernul Ciolacu nu dorește renunțarea la investiții pentru a reduce cheltuielile statului și implicit deficitul. Astfel că planul Executivului va fi negociat cu Comisia Europeană și va cuprinde și o serie de măsuri.
”Pentru că România are nevoie de un plan pe şapte ani, având în vedere că are cheltuieli de investiţii foarte mari, pe care nu cred că cineva din ţara asta îşi doreşte să le amâne sau, eu ştiu, să le anuleze, dacă vreţi. Probabil că există în zona politică această teamă de asumare. Acest plan pe şapte ani vine cu o serie de reforme pe care, de altfel, cum să vă spun, n-ar trebui să surprindă pe nimeni, ele sunt prinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este doar un calendar activ pentru ca acele reforme să fie realizate. Din ce ştiu şi din ceea ce se va întâmpla, sper să se întâmple, pentru că cred că suntem o coaliţie de oameni responsabili, până în 15 octombrie acest plan va fi pus pe masa coaliţiei, aprobat şi trimis la Comisie”, a afirmat ministrul Fondurilor Euroepene, Adrian Câciu.
Negocierile cu Comisia Europeană vor dura până în primăvara anului viitor. În cazul în care ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, nu prezintă acest plan la Bruxelles, Comisia ar putea impune un alt plan de reducere a deficitului, mai drastic, pe o perioadă de doar 4 ani.