Guvernul bulgar, agentul Lukoil

0
301

Asociația comercianților și transportatorilor de carburanți din Bulgaria a acuzat guvernul Borisov că face lobby concernului rus „Lukoil”, transmite Radio Europa Liberă.

Asociația, din care fac parte companii mici și mijlocii avertizează despre existența unui cartel secret între statul și concernul rus – proprietar al celei mai mare rafinării din Balcani (Lukoil-Neftochim Burgas), a peste 80% din capacitatea depozitelor vamale de produse petroliere și a unei rețele de 220 de benzinarii.

„Guvernul Borisov este interesat în menținerea unor prețuri mari la produse petroliere pentru că în buget vor intra mai mulți bani din accize și TVA”, a declarat într-un interviu omul de afaceri Simo Simov, din Asociația comercianților și transportatorilor de carburanți.

Noul regulament pentru comerțul cu astfel de produse conține dispoziții cu caracter lobbyst care deservesc interesele celui mai mare jucător pe piața – „Lukoil”.

Simov a anunat în sprijinl acuzațiilor sale faptul că o companie cu volum de afaceri de numai un milion de leva (500.000 de euro) va fi obligată să plătească o garanție la Ministerul de Finanțe în valoare de 500.000 de leva (250.000 de euro) – identică cu cea a concernului rus. În acest mod vor fi eliminate o parte din companiile mai mici care reprezintă un regulator natural al prețiurilor.

Explicația că noul regulament are drept scop combaterea comerțului ilegal nu este convingătoare pentru că statul dispune de multe alte pârghii de a opri contrabanda și exportul fictiv. Nu benzinăriile mici generează probleme ci producătorii, importatorii și proprietarii depozitelor vamale.

Președintele Asociației, Ivan Kașilski, a anunțat că prin intermediul administrației președintelui american Donald Trump, care se va întâlni în ianuarie cu primul ministru Boiko Borisov, va pune problema lobbysmului în favoarea concernului rus.

Liderul partidului parlamentar „Volia” (Voința), Veselin Mareșki, a declarat că „Lukoil” realizează afaceri de miliarde, dar timp de doi ani nu a plătit nici-o leva în bugetul de stat. „Se pare că sponsorizăm pensionarii ruși cu bani din carburanții produși la rafinaria de la Burgas”, a spus într-un interviu liderul de partid, răspunzând acuzațiilor președintelui „Lukoil Bulgaria”, Valentin Zlatev, că vinde benzină și motorină ieftină în scopul de a acumula capital politic.