Londra, capitala financiară a Europei e şi capitala mondială a fondurilor ilegale. Miliarde de euro transferaţi din întreaga lume sunt spălaţi în City-ul londonez. În premieră, autorităţile britanice recunosc că există un risc foarte mare ca băncile din ţară să fie folosite pentru spălarea banilor murdari. Raportul oficial vorbeşte despre specialiştii în spălarea de bani capabili să construiască inginerii financiare complexe pe care statul nu le poate descoperi, transmite Digi 24.
Factorii care fac din Marea Britanie un centru financiar atractiv sunt şi factorii care o fac pasibilă de spălarea de bani. Are stabilitate politică, un sector financiar sofisticat, o limbă internaţională şi legislaţie uşor de înţeles. E şi uşor de eludat, arată raportul Ministerul de Finanţe britanic asupra spălării de bani şi finanţărilor teroriste. Autorităţile responsabile cu identificarea cazurilor de acest gen au probleme în a identifica infracţiunile de spălare de bani şi acţionează cu slăbiciune de foarte mult timp.
Raportul vorbeşte despre lacune uriaşe la nivelul serviciilor de informaţii în mod special în ceea ce priveşte infracţiunile financiare foarte sofisticate.
Organizaţiile anti-corupţie din ţară estimează că în Marea Britanie sunt spalate în fiecare an fonduri ilegale între 31 de miliarde şi 77 de miliarde de euro – practic jumătate din produsul intern brut al României.
Autorităţile britanice sunt chiar mai pesimiste. Agenţia Naţională a criminalităţii estimează că de fapt în Marea Britanie s-ar spăla anual sume de ordinul sutelor de miliarde de dolari. Şi totuşi autorităţile britanice investighează în prezent cazuri în care sumele suspecte sunt de ordinul milioanelor. Sunt cazuri de corupţie internaţională în care banii ajung să fie în final spălaţi în Marea Britanie.
Raportul subliniază lipsa uriaşă de informaţii din umbra sectorului financiar şi concluzionează că tocmai mărimea şi complexitatea sectorului îl fac mult mai expus la infracţiuni comparativ cu alte ţări. Băncile însele nu au mecanisme îndeajuns de puternice pentru a evita plimbarea fondurilor ilegale. Şi în lipsa unei supravegheri stricte din partea lor dar şi a autorităţilor apar cei care câştigă de pe urma ilegalităţilor.
Raportul asupra riscurilor din sistemul financiar arată cu degetul tocmai către oamenii din sectorul juridic. Profesioniştii din domeniul legislativ facilitează spălarea de bani. Ei desenează structuri corporative complexe cu numeroase vehicule înregistrate off-shore în aşa fel încât urmărirea fondurilor să fie imposibilă. În documente dispare volumul real al fondurilor şi mai ales, adevăratul lor proprietar. Cu ajutorul lor sunt puse la cale tocmai acele inginerii sofisticate în care se spală cele mai mari sume, acele inginerii despre care autorităţile spun că sunt incapabile să le scoată la lumină.