spot_img
16.1 C
București
luni, mai 20, 2024
AcasăAnalizeGuvernul britanic eliberează deținuți și amână procese pentru a reduce supraaglomerarea pușcăriilor

Guvernul britanic eliberează deținuți și amână procese pentru a reduce supraaglomerarea pușcăriilor

-

Guvernul britanic a declanşat măsuri de urgenţă, printre care eliberarea anticipată a unor deţinuţi şi amânarea unor procese, pentru a reduce supraaglomerarea închisorilor, informează miercuri Reuters.

Un purtător de cuvânt al premierul Rishi Sunak a declarat că vor fi eliberaţi anticipat doar deţinuţi aflaţi spre sfârşitul pedepsei, iar aceştia vor fi supravegheaţi strict, inclusiv cu ajutorul brăţărilor electronice. Nu vor fi eligibili pentru eliberare cei condamnaţi pentru terorism, infracţiuni sexuale sau cu violenţe grave.

- Advertisement -

Guvernatorii penitenciarelor vor putea bloca eliberarea anumitor deţinuţi, a adăugat oficialul.

El a precizat că este vorba despre o „schemă temporară” pentru reducerea „presiunii pe termen scurt” asupra capacităţii închisorilor.

- Advertisement -

Într-un comunicat separat, Ministerul Justiţiei de la Londra a afirmat că a iniţiat şi o altă măsură: inculpaţii cărora li s-a refuzat cererea de eliberare pe cauţiune vor putea fi retrimişi în aresturile poliţiei, în loc de penitenciare, dacă acestea nu au locuri disponibile.

S-a mai procedat similar şi în trecut, pentru transferul în siguranţă al deţinuţilor între instanţe şi locurile de detenţie şi pentru verificarea existenţei locurilor în celule, a arătat ministerul. Reuters precizează că procedura a fost aplicată în martie, timp de aproximativ o săptămână.

Populaţia carcerală din Anglia şi Ţara Galilor s-a dublat în ultimii 30 de ani, ca urmare a unor condamnări mai severe şi a unei reacţii mai dure la infracţiunile cu violenţă sau legate de droguri. În vara trecută, s-a ajuns la un record de 88.225 de deţinuţi, număr în creştere cu 8% în 12 luni, rămânând astfel disponibile doar 557 de locuri în penitenciare, arată datele oficiale. Trei din cinci închisori erau supraaglomerate, având prea mulţi deţinuţi pentru a le putea asigura condiţii decente.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img