spot_img
17.6 C
București
luni, septembrie 16, 2024
AcasăAnalizeGuvernul a enervat firmele americane din România

Guvernul a enervat firmele americane din România

-

AmCham România, organism care grupează firmele americane din România și, în consecință, are un cuvînt greu în fața oricărui guvern, nu vede cu ochi prea buni marea reformă a guvernului PSD-PNL, după cum reiese dintr-un comunicat remis azi presei. Pe lîngă critici punctuale la adresa măsurilor preconizate, americanii își manifestă nemulțumirea pentru că nu au fost consultați în prealabil și au fost nevoiți să se bazeze pe scurgerile pe surse din presă. În plus, ei atrag atenția că orice măsuri fiscale s-ar lua, ele trebuie să se aplice după minim 6 luni de la implementare, conform Codului fiscal, transmite Inpolitics.

„În urma unei analize preliminare a propunerilor din varianta de lucru a Ordonanţei, vehiculată în media, membrii AmCham au identificat o serie de propuneri care nu au fost discutate în prealabil cu mediul de afaceri şi nu au trecut prin procesul de consultare publică” se arată în comunicat.

În opinia AmCham, unul dintre aspectele care necesită o atenţie suplimentară pentru a nu afecta negativ mediul economic este formula de ajustor fiscal.

Îngrijorarea companiilor este că acest ajutor (similar cu un impozit pe cifra de afaceri) poate dezavantaja România în comparaţie cu alte ţări din regiune. Printre efectele lui poate fi limitarea capacităţii de a atrage investiţii de tip greenfield, o discriminare nejustificată între companii aparţinând unui grup şi cele care nu au asemenea apartenenţă, sau chiar blocarea planurilor de investiţii ale companiilor stabilite deja în România. La o primă vedere, se poate concluziona că ajutorul fiscal pune sub semnul întrebării anumite principii de taxare (de exemplu substanţa tranzacţiilor, preţul de piaţă etc.)

„Un alt aspect important pentru companii este păstrarea instrumentelor care le permit să susţină organizaţiile non-guvernamentale să suplinească servicii sociale în domenii critice pentru societate dar pentru care Statul nu are resurse şi capacitate, servicii a căror eficienţă şi necesitate sunt incontestabile. Modificările propuse, pe lângă reducerea avantajului fiscal, vor îngreuna şi accesul acestor organizaţii la fondurile necesare. Am sesizat modificări importante focusate pe anumite industrii, precum IT cu restrângerea facilităţilor, sectorul financiar cu limitarea deducerii provizioanelor, construcţii şi altele. Unele modificări au fost cunoscute din timp, altele apar în premieră, însă toate sunt de natură să afecteze imediat respectivele industrii”.

”Pentru a reduce efectele negative, recomandăm analizarea particularităților de implementare a tuturor modificărilor propuse și un proces amplu de consultare. Reiterăm necesitatea respectării termenului de 6 luni indicat în Codul Fiscal înaintea intrării în vigoare a modificărilor fiscale, mai ales ținând cont de anvergura lor în acest pachet.
AmCham România își exprimă disponibilitatea de a fi parte a discuțiilor de analizare a impactului măsurilor propuse și a consultărilor de substanță dorite de toate părțile afectate care au nevoie de un termen rezonabil între adoptarea și aplicarea măsurilor fiscale, pentru ajustarea planurilor de afaceri” se mai arată în comunicat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img