Guvernatorul din Illinois dus în instanță de 2 biserici românești

0
88

Doua biserici romanesti din Chicago l-au actionat in judecata pe guvernatorul statului american Illinois pentru ca ingradeste libertatea religioasa, a scris pe facebook europarlamentarul PSD Chris Terheș.

POSTAREA LUI CHRIS TERHEȘ:

Bisericile romanesti Elim Romanian Pentecostal Church si Logos Baptist Ministries din Chicago „au deschis pe data de 8 mai 2020 un proces in instanta federala impotriva guvernatorului statului Illinois J. B. Pritzker pentru ordinele sale executive neconstitutionale ce discrimineaza bisericile, permitandu-le oficierea de servicii religioase numai in fata a nu mai mult de 10 persoane, dar care permit, in acelasi timp, entitatilor comerciale si non-religioase sa gazduiasca multimi mari de oameni”, arata intr-un comunicat de presa firma de avocatura Liberty Council, care reprezinta cele doua biserici in instanta.
https://lc.org/…/050820-romanian-churches-sue-il-governor-f…

Actiunea a fost inaintata la ora 3 dimineata, dupa ce Guvernatorul Pritzker a anuntat ca bisericile ar mai putea fi tinute inchise „pentru inca un an sau mai mult”.

„In aceeasi zi in care guvernatorul statului Illinois, JB Pritzker, a anuntat ca edictele sale tiranice si discriminatorii de inchidere a bisericilor pot dura inca un an sau mai mult, l-am dat in judecata in instanta federala in numele pastorilor si bisericilor românesti, pentru a-i aminti ca acesta nu este nici despot si nici monarh, Constitutia fiind inca legea suprema a pamântului nostru. Actiunea noastra a fost depusa la ora 3 dimineata si am solicitat de urgenta un ordin de restrictie si o ordonanta de suspendare a ordinelor guvernatorului. Rugati-va cu noi pentru o victorie rapida. Si rugati-va pentru acesti curajosi Pastori, deoarece au decis sa ia o pozitie indrazneata in aceasta duminica, indiferent de situatie”, a spus avocatul Harry (Horatiu) Mihet, vicepresedinte al Liberty Council.
https://www.facebook.com/hmihet/posts/10214530141321799

„Statul nu poate interzice adunarile bisericilor in timp ce permite alte adunari seculare. Bisericile nu sunt orfani sub Constitutie care cersesc firmituri, ci mostenitori deplini ai promisiunii constitutionale a primului amendament [libertatea de exprimare – n.m.] si tratament egal in conditiile legii”, a mai spus Mihet.

Surse convergente din Chicago mi-au declarat ca, asumându-si chiar riscul de a fi arestati, pastorii celor doua biserici vor face servicii religioase duminica. In fapt, biserica Logos Baptist Ministries a facut serviciu religios si duminica trecuta, la care au participat circa 130 de persoane.

Stirea privind actionarea in judecata a guvernatorului statului Illinois a fost preluata atat in presa roman-americana, cat is in presa americana.
https://tribuna.us/oficial-biserici-romanesti-din-chicago-…/

Actiunea in instanta a celor doua biserici vine dupa ce, pe data de 2 mai 2020, sase biserici romanesti din Illinois i-au scris guvernatorului ca, indiferent de represalii, pe data de 10 mai vor deschide bisericile, urmand insa un protocol sanitar strict pentru prevenirea imbolnavirii cu Coronavirus. Detalii aici:
https://tribuna.us/6-biserici-romano-americane-din-chicago…/

Actiunea acestor biserici este de salutat si sustinut! Libertatea religioasa este un drept fundamental al omului, iar statul trebuie sa actioneze proportional si fara a afecta substanta acestuia atunci cand, in situatii exceptionale, exercitarea in comun a acestui drept necesita anumite restrictii pentru o perioada scurta de timp.