187,3 miliarde de euro. Acesta este bugetul pentru 2023 pe care deputații l-au votat recent în Parlamentul European. Prin votul lor, aceștia au anulat aproape toate reducerile aplicate de Consiliu (peste 1.6 miliarde euro) și, prin urmare, au readus proiectul de buget la nivelul propus inițial de Comisie. Eurodeputații au fost de acord că este nevoie de mai mulți bani care să sprijine domenii prioritare și situații prioritare, cum ar fi: războiul din Ucraina, energia, urmările pandemiei și lupta împotriva schimbărilor climatice.
“Situațiile extraordinare necesită soluții extraordinare”, au spus înainte de vot reprezentanții Grupului PPE din Parlamentul European, care au insistat pentru finanțarea adecvată a Securității Energetice, Sănătății, Siguranței Alimentare, Apărării și Siguranței Cibernetice. Eurodeputații din cel mai mare grup politic din Parlamentul European au subliniat, de asemenea, că părți generoase din buget trebuie să meargă către sprijinirea IMM-urilor și a cetățenilor din grupurile vulnerabile, care trebuie ajutați să treacă cu bine peste iarna grea ce va urma.
Cu o sumă suplimentară de 533 de milioane euro, deputații doresc să sporească independența energetică a UE și să sprijine cetățenii și IMM-urile confruntați cu facturi ridicate la energie, sprijinind în același timp tranziția verde și biodiversitatea. Printre programele sprijinite se numără Programul de Cercetare al UE – Orizont Europa, Mecanismul pentru interconectarea Europei, care finanțează construirea unor rețele transeuropene de transport și energie de înaltă calitate și durabile, Programul LIFE pentru mediu și politici climatice și Programul Provocări globale.
„Grupul PPE a încercat să consolideze bugetul anual al UE pentru 2023 pentru a sprijini statele membre în furnizarea de ajutor gospodăriilor, pentru a proteja locurile de muncă și pentru a ne consolida reziliența”, au transmit liderii Grupului PPE din Parlamentul European.
Cu o sumă totală de 853 milioane de euro adăugată la proiectul de buget al Comisiei, eurodeputaţii au consolidat finanţarea iniţiativelor care sprijină tinerii refugiaţi prin intermediul Erasmus+ şi al Corpului european de solidaritate, cercetătorii ucraineni prin acţiuni precum Marie Curie în cadrul programului Orizont Europa şi programele consolidate, între care ajutorul umanitar (250 de milioane de euro), Fondul pentru azil, migraţie şi integrare (100 de milioane de euro), Instrumentul pentru gestionarea frontierelor şi vizelor (cu 25 milioane EUR) sau Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională (IVCDCI – Europa globală) pentru vecinătatea sudică şi estică a UE, (162 milioane de euro), potrivit unui comunicat remis de Parlamentul European.
Reprezentanții Grupului PPE au cerut și o revizuire a Cadrului Financiar Multianual în acord cu provocările momentului, nu mai târziu de primul trimestru al anului 2023.
Imediat după votul din Parlament s-a lansat o perioadă de trei săptămâni de discuții de „conciliere” cu Consiliul, cu scopul de a ajunge la un acord pentru bugetul anului viitor. Acesta trebuie apoi votat de Parlament și semnat de președintele acestuia.
Material realizat cu sprijinul Grupului PPE din Parlamentul European