Home Analize Grupul PPE: Planul de Redresare și Reziliență nu este o invitație la...

Grupul PPE: Planul de Redresare și Reziliență nu este o invitație la populism

0

Planul de Redresare și Reziliență votat în acest an de Parlamentul European reprezintă un instrument financiar de ajutorare a statelor din Uniunea Europeană care au avut de suferit de pe urma pandemiei și a măsurilor necesare pentru combatarea acesteia. Suma totală care va fi alocată în cadrul acestui mecanism de ajutorare este de 672,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un efort uriaș, aproape fără precedent din partea instituțiilor europene.

„Uniunea Europeană este alături de cetățenii săi pentru a depăși această criză sanitară și economică, iar acest pachet financiar reprezintă o mărturie importantă pentru solidaritatea europeană”, a afirmat José Manuel Fernandes, membru al grupului Popularilor Europeni și principalul negociator în cadrul Comisiei de Buget din Parlamentul European.

Planul creionat de instituțiile europene este suficient de flexibil astfel încât să țină cont de nevoile și problemele diferite ale statelor membre. Cu toate acestea, folosirea banilor europeni trebuie să respecte condițiile trasate la nivel european și anume: direcționarea lor către investiții, reforme și întărirea economiilor pentru a le face mai rezistente în fața viitoarelor crize.

„Nu ne dorim ca acest Plan de Rezistență să fie folosit pentru a acoperi găurile din bugetele naționale. Este o finanțare destinată investițiilor și nu populismului politic”, a afirmat Siegfried Mureșan, unul dintre principalii actori implicați din partea Popularilor Europeni în adoptarea acestui plan.

Deși la prima vedere, această finanțare pare a fi o invitație la populism economic, în opinia PPE, Planul va contribui la crearea unor economii mai suple și mai adaptate pentru a face față șocurilor viitoare. În opinia lui Mureșan, un rol fundamental în implementarea acestui plan de redresare îl vor avea autoritățile locale și regionale.

Din această perspectivă, Planul de Redresare va ținti acele aspecte prin care economiile țărilor membre să devină mai „verzi”, mai curate și mai digitalizate, în urma acestei pandemii. Potrivit reprezentanților PPE, este esențial în același timp, sprijinul pentru sectorul privat, pentru industrie și infrastructură.

Mecanismul de Redresare și Reziliență este cheia pentru accelerarea tranziției către neutralitatea climatică spune eurodeputatul PPE Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie și energie din Parlamentul European. 

“Cheia pentru accelerarea tranziției către neutralitatea climatică și economia verde este combinarea faclităților de finanțare dintre TEN-E (conectarea infrastructurii energetice a țărilor UE ) și RRF (Mecanismul de Redresaere și Rezilineță). Cu scopul de a-și atinge obiectivele climatice și energetice și de a spori inovarea, sustenabilitatea și dezvoltarea, fără a-și pune în pericol competitivitatea, UE are nevoie de o aprovizionare performantă cu energie, care să fie cu un pas înaintea nevoilor pieței și eficientă din punct de vedere al costurilor pentru sectorul industrial, sectorul transporturilor și uz casnic”, a declarat Bușoi. 

În altă ordine de idei, banii nu vor reprezenta un cec în alb, ci vor fi însoțiți de condiții legale riguroase. Doar statele europene care respectă statul de drept și valorile fundamentale ale Uniunii Europene pot primi finanțare prin intermendiul acestui mecanism financiar.

Fiecare plan la nivel național trebuie să aloce cel puțin 37% din buget către probleme climatice și măcar 20% către sectorul digital. Din punctul de vedere al obiectivelor, planul trebuie să aibă un impact atât din punct de vedere social cât și economic, dar fără să afecteze semnificativ obiectivele de mediu.

De altfel, Planul de Redresare și Reziliență Financiară este în acord cu filosofia economică și socială a Popularilor Europeni care consideră că doar o piață unică poate încuraja competitivitatea europeană, în același timp în care urmărirea agendei digitale are capacitatea de a face din UE liderul global în acest domeniu. În aceeași ordine de idei, Planul de Redresare are meritul de a contribui la atingerea a două dintre obiectivele economice fundamentale țintite de PPE, și anume reindustrializarea europeană și o susținere accentuată a întreprinderilor mici și mijlocii, cele mai afectate de criza sanitară și economică.

Material realizat cu sprijinul Grupului PPE din Parlamentul European 

Ad

Exit mobile version