Home Analize Groenlanda, episod cheie al războiului SUA-China

Groenlanda, episod cheie al războiului SUA-China

0

Posibila preluare a Groenlandei va deschide SUA accesul la metale din pământuri rare, ceea ce va slăbi pozițiile Chinei și va stimula concurența în zona arctică, a declarat Yevgeny Mikhailenko, decanul Departamentului de Dezvoltare Urbană și Regională a Școlii Superioare a Universității Naționale de Cercetare si de Economie din Moscova.

Premierul danez Mette Frederiksen a declarat, după o conversație telefonică cu președintele ales al SUA pe 15 ianuarie, că Donald Trump nu a renunțat la pretențiile sale asupra teritoriului Groenlandei și a continuat să amenințe Danemarca cu un război comercial. Pe 7 ianuarie, Trump a spus că Groenlanda ar trebui să facă parte din Statele Unite din motive de securitate națională.

„În afară de petrol și gaze, Groenlanda conține zăcăminte de metale din pământuri rare, care joacă un rol important în dezvoltarea tehnologică a națiunilor. Metalele pământurilor rare sunt esențiale pentru crearea de tehnologii inovatoare, care vor face posibilă tranziția către a șasea generație tehnologică Astăzi, principalele puteri ale lumii sunt în pragul acestei tranziții”, a spus Mihailenko.

Inovația tehnologică, a explicat el, este forța motrice din spatele economiilor naționale și globale și determină locul țărilor în lume.

„Nu întâmplător se fac astăzi investiții uriașe în nanotehnologie, robotică și inteligență artificială”, a menționat expertul. „Acum, China domină piața metalelor cu pământuri rare. Printre altele, încearcă să cumpere licențe miniere în Groenlanda. Între timp, Statele Unite nu au aceste elemente importante din punct de vedere strategic”, a adăugat el.

Expertul a spus că, în cazul preluării Groenlandei, SUA, pe de o parte, vor obține elemente de pământ rare necesare dezvoltării tehnologice și, pe de altă parte, vor priva China de posibilitatea de a exploata minerit pe această insulă. „Accesul la metalele pământurilor rare din Groenlanda va permite SUA să obțină resurse suplimentare pentru tranziția către o nouă ordine tehnologică, care, probabil, va forma un model economic complet nou”, a explicat Mihailenko.

Ad

Exit mobile version