spot_img
2.2 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeGrecii vând "paşaportul de aur" european

Grecii vând „paşaportul de aur” european

-

Pentru cei care dispun de destui bani, obţinerea cetăţeniei europene este floare la ureche. În Grecia, cu 250.000 de euro poate fi cumpărat aşa-numitul „paşaport de aur” care asigură libertatea de circulaţie în Europa, transmite Deutsche Welle.

- Reclama -
default

„Visaţi la o nouă viaţă în Grecia sau în UE?” Reclama adresată cetăţenilor non-UE se află chiar în faţa Parlamentului din Atena. O invitaţie căreia îi dau curs cu plăcere mulţi chinezi, ruşi sau turci. Cine investeşte cel puţin 250.000 de euro într-un imobil în Grecia, poate călători nestingherit oriunde în Uniunea Europeană. Cel mai ieftin paşaport european poate fi „cumpărat” din Grecia.

- Advertisement -

O ipoteză pe careGrigorios Sterigioulis, şeful „Enterprise Greece”, agenţia prin care se derulează programul „Golden Visa” în întreaga lume, o respinge: „Se fac controale stricte. Ambasadele şi băncile verifică provenienţa banilor şi integritatea morală a persoanelor. Prelucrarea anumitor dosare durează şi doi ani de zile. M-ar mira să existe vreun caz în care un solicitant cu cazier a primit viza de aur.”

Afacerea cu vize înfloreşte, iar cererea creşte continuu. Deşi cetăţenilor chinezi nu li se permite să aducă din ţară mai mult de 50.000 de euro de persoană, mereu se găseşte câte o portiţă. „În Grecia nu se fac controale şi nu se impun limite. De aceea este simplu. Nu-ţi trebuie decât un agent bun în China sau în Grecia”, mărturiseşte Nikos Sepenzis, angajat al companiei imobiliare „City Habitat”.

- Advertisement -
Chinezii care investesc prin programul Golden Visa preferă Atena

Chinezii care investesc prin programul Golden Visa preferă Atena

Chinezii investesc cu plăcere în Kolonaki – un cartier de lux al capitalei Atena. În cele mai multe cazuri, locuinţele cumpărate sunt goale. În ultimii cinci ani au fost eliberate aproape 10.000 de vize de aur. Prin programul „Golden Visa” bugetul elen s-a îmbogăţit cu aproximativ un miliard de euro. „Da, Grecia a redevenit atrăgătoare pentru investitori. Prin programul vizelor au investit nu numai chinezi, ci şi ruşi sau turci. Dar atât provenienţa banilor cât şi reputaţia clienţilor vor trebui verificate. Fiindcă vorbim despre o ecuaţie cu prea multe necunoscute”, afirmă consilierul economic Jens Bastian.

Corupţie, spălare de bani, evaziune fiscală, transferuri ilegale de capital – acestea sunt acuzaţiile venite din partea adversarilor programului „Golden Visa”. Cu toate acestea, în multe ţări europene, afacerea cu paşapoarte a devenit o sursă importantă de venit la buget.

„Este o situaţie complicată”, spune europarlamentarul grec Giorgos Kyrtsos (Nea Demokratia). „Pe de o parte, unii oameni îşi cumpără dreptul de şedere în UE. Pe de alta, există oameni aflaţi în situaţii disperate – din motive politice sau economice – care şi-ar dori să ajungă în UE, dar nu sunt bineveniţi.” Nea Demokratia este, în acelaşi timp, formaţiunea care a iniţiat programul „Golden Visa” pentru Grecia. Europarlamentarul cere acum Bruxelles-ului controale mai strice la acordarea vizelor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img