De unde are Kim Mercedecesuri blindate? Are Mercedes Maybach S600 Pullman Guard și Mercedes Maybach S62

0
243

Concernul german Daimler, producătorul limuzinelor blindate folosite de liderul nord-coreean Kim Jong Un, spune că nu are idee cum a intrat acesta în posesia lor și insistă că respectă întrutotul regimul de sancțiuni comerciale împotriva Fenianului. Telespectatorii din lumea întreagă au putut vedea săptămâna aceasta cum liderul nord-coreean Kim Jong Un a fost așteptat în gara de la Vladivostok, unde a avut un summit cu președintele rus Vladimir Putin, de două limuzine de tip Mercedes Maybach S600 Pullman Guard și Mercedes Maybach S62, transmite Radio Europa Liberă.

Potrivit Associated Press (AP), se crede că Kim a folosit una din mașini, anume S600 Pullman Guard, și la summiturile cu președintele american Donald Trump din iunie anul trecut (Singapoare) și februarie anul acesta (Hanoi).

Vânzarea de bunuri de lux, inclusiv de limuzine, către nord-coreeni, este interzisă prin sancțiunile ONU, care-și propun să convingă Fenianul să renunțe la armele nucleare.

Într-o declarație pentru AP, o purtătoare de cuvânt a concernului Daimler a spus că firma nu are nici un fel de legături comerciale cu Fenianul de peste 15 ani, și implementează măsuri pentru a împiedica Coreea de Nord să intre în posesia produselor sale, inclusiv prin intermediul ambasadelor.

„Vânzarea mașinilor de terțe entități, în special a mașinilor uzate, este însă dincolo de controlul și răspunderea noastră”, a mai spus purtătoarea de cuvânt Silke Mockert.

Daimler, cu sediul la Stuttgart, este una din cele mai mari și mai prestigioase companii producătoare de automobile din lume, excelând mai ales pe segmentul automobilelor personale de lux și al camioanelor de peste 6 tone.

AP scrie că despre limuzinele folosite de Kim se crede că sunt echipate cu sisteme de comunicații și agrement care, cum se spune în descrierea oficială a produsului, „permit pasagerilor să rămână în contact cu lumea înconjurătoare în timp ce savurează luxul și confortul din interior”.

În octombrie, anul trecut, un parlamentar sud-coreean a declarat că Kim Jong Un a cheltuit de la venirea la putere în 2011 peste patru miliarde de dolari pe bunuri de lux cumpărate mai ales din China. Printre achizițiile nord-coreene mai noi enumerate de deputatul Yoon Sang-hyun se numără un hidroplan, instrumente muzicale scumpe, televizoare, mașini, băuturi, ceasuri și blănuri. Costul acestor articole cumpărate de-a lungul unui singur an, 2017, s-ar ridica, potrivit aceluiași parlamentar de opoziție de la Seul, la 640 de milioane de dolari.