Grecia: Nu suntem lăsați să ținem sub control fluxul de migranți

0
72
In this Nov. 27, 2014 file photo, a Greek coast guard officer in a mask for fear of infectious disease stands beside a small group of immigrants on a launch taking them to shore from a crippled smuggling ship carrying more than 700 people, at the coastal Cretan port of Ierapetra, Greece. Migrants dreaming of Europe have their pick of social media sites that work like an online travel agent, advertising fares and offering tips on secure payments. Meanwhile, the traffickers who send them floating across the Mediterranean are buying scrapyrd cargo ships over the Internet. (AP Photo/Petros Giannakouris, file)

Grecia a susținut joi că nu este lăsată să facă ceea ce este necesar pentru ținerea sub control a fluxului de migranți și refugiați, răspunzând astfel mai ales criticilor germane și ungare, și a anunțat deschiderea, la începutul lunii octombrie, a două centre de triere și înregistrare, așa-numitele ‘hotspots’, cerute de Uniunea Europeană, transmite AFP, conform Agerpres.

”Aici, 80% dintre cei care sosesc sunt eligibili pentru azil, singura soluție legală de a-i accepta”, a declarat ministrul grec pentru migrație, Iannis Mouzalas, a cărui țară a înregistrat de la începutul anului peste 300.000 de migranți sosiți pe mare.

”Este diferit în Italia, unde 60% dintre cei sosiți sunt migranți economici. Iar frontierele noastre maritime complică lucrurile. Pe o barcă pe cale să se scufunde, nu este posibil să faci o triere între refugiați și migranți”, a adăugat el.

Cele două centre de triere și înregistrare vor fi deschise la Lavrio, în apropiere de Atena, și la Salonic, în nordul țării.

Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut în weekend Greciei să își asume responsabilitățile care îi revin în protejarea frontierelor externe ale UE.

”Doamna Merkel poate spune: limitez numărul intrărilor la 170 pe zi, dar eu nu pot spune asta, pentru că altfel oamenii se vor îneca”, a reacționat Iannis Mouzalas.

Ministerul de Externe grec a denunțat joi, la rândul său, ‘declarațiile delirante’ ale Budapestei, după ce premierul ungar Viktor Orban a acuzat Atena că nu respectă angajamentele europene în privința apărării frontierelor UE.

Uniunea Europeană va încerca săptămâna viitoare să găsească o soluție la criza refugiaților în Europa, pe 23 septembrie fiind prevăzut un Consiliu European, precedat marți de o reuniune extraordinară a miniștrilor de interne, la Bruxelles.