Home Analize Grecia chinezească

Grecia chinezească

0

Președintele chinez Xi Jinping, ajuns duminică seară la Atena pentru o vizită oficială de trei zile, a avut luni o întrevedere cu preşedintele şi premierul eleni şi a pledat pentru „întărirea comerţului bilateral” între China şi Grecia, aceasta din urmă căutând noi investiţii după ieşirea dintr-un deceniu de criză, relatează AFP.

„Vrem să întărim comerţul bilateral şi să facem investiţii în sectorul bancar”, a declarat Xi Jinping după ce s-a întâlnit cu preşedintele Prokopis Pavlopoulos şi cu premierul Kyriakos Mitsotakis. Preşedintele chinez, care este însoţit de ministrul comerţului, Zhong Shan, a spus că „moştenirea culturală importantă din cele două ţări” întăreşte relaţiile dintre ele, înainte de a semna acorduri bilaterale.

În total, 16 acorduri urmează a fi semnate în domenii precum energia, marina comercială, în special valorizarea şi expansiunea portului Pireu, din apropiere de Atena, aviaţia, educaţia, proiecte de investiţii reciproce şi exportul de produse agricole greceşti în China, potrivit unei surse guvernamentale elene.

„Această vizită marchează o nouă etapă în relaţiile noastre”, a declarat Kyriakos Mitsotakis, al cărui obiectiv de la alegerea sa în iulie este de a atrage investiţii străine în vederea consolidării creşterii economice a Greciei după criza datoriilor din 2010-2018.

„China mizează pe poziţia geostrategică a ţării”, a declarat el după întâlnirea cu Xi Jinping. Oficialul grec a confirmat că va efectua o vizită în China în aprilie, după ce s-a aflat la Târgul de importuri de la Shanghai săptămâna trecută, unde a fost însoţit de o delegaţie de 60 de oameni de afaceri greci.

Pireu, principalul port grec din apropiere de Atena, pe care Beijingul îl consideră o rampă pentru expansiunea sa comercială în Europa, este deţinut de gigantul în transporturi maritime chinez COSCO. „Pireu va deveni punct de tranzit între Grecia şi Asia (…), poarta principală spre şi dinspre Asia”, a mai spus Kyriakos Mitsotakis.

„Datorită cooperării noastre, Pireu a devenit cel mai mare port din Mediterana şi unul dintre cele mai importante proiecte din iniţiativa ‘Noile drumuri ale mătăsii'”, a declarat la rândul său preşedintele chinez.

Concesionarea în 2008 către COSCO (China Ocean Shipping Company), al cărei sediu este la Hong Kong, a primelor două terminale ale portului Pireu a marcat începutul unei cooperări strânse între cele două ţări.

În cursul ultimelor 15 ani, armatorii greci au construit în China peste o mie de ambarcaţiuni, la un cost de peste 15 miliarde de euro.

În 2016, cumpărarea de către COSCO, principalul investitor din Grecia, a 67% din acţiunile portului Pireu şi ale celui de-al treilea şi ultim terminal până în 2052 a confirmat importanţa Chinei în Grecia.

Nevoită în timpul crizei să privatizeze numeroase organisme şi sectoare publice pentru a putea rambursa împrumuturile sale enorme, Grecia consideră China un partener privilegiat.

„Investiţia totală a COSCO ar urma să ajungă în total la un miliard de euro, după cele 600 de milioane deja investite în aceşti ultimi zece ani, şi la crearea a 3.000 de locuri de muncă”, a spus premierul grec la Shanghai.

În sectorul bancar, o agenţie a Băncii Chinei, a patra din lume, va fi creată în Grecia, precum şi un birou de reprezentare a Băncii Comerciale şi Industriale a Chinei (ICBC), în prezenţa preşedintelui său, Chen Siqing, potrivit unei surse guvernamentale elene.

Grecia a aderat la un vast program de investiţii de 906 miliarde de euro în „Noile drumuri ale mătăsii”, proiect prin care Beijingul vizează să lege China de Asia, Europa şi Africa prin porturi, linii de cale ferată, aeroporturi şi parcuri industriale.

Circa 500.000 de turişti chinezi sunt aşteptaţi în Grecia în viitorii doi ani, comparativ cu mai puţin de 200.000 în 2019, potrivit lui Mitsotakis.

O altă ilustrare a apropierii dintre cele două ţări o reprezintă acordarea în acest an a „vizelor de aur” (valabile pe 5 ani, cu posibilitate de înnoire) pentru 3.400 de chinezi care au investit în domeniul imobiliar elen, China ajungând în faţa Rusiei şi Turciei în privinţa acestui program lansat în 2013.

Ad

Exit mobile version