spot_img
7.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024
AcasăExterneGrecia acuză Turcia că aduce migranții în Europa

Grecia acuză Turcia că aduce migranții în Europa

-

Președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a acuzat luni autoritățile portuare din Turcia că susțin călăuzele care organizează, în condiții periculoase, traversarea a sute de mii de migranți către insulele grecești, poartă de intrare în Uniunea Europeană, relatează AFP conform Agerpres.

”Mă tem puternic ca nu cumva călăuzele turcești să fie susținute de către autorități”, a subliniat într-un interviu în cotidianul Süddeutsche Zeitung, cu ocazia primei sale vizite în Germania.

- Advertisement -

”În particular, autoritățile portuare fac ca și cum nu văd nimic. Există cazuri în care călăuzele ar fi fost ajutate. Avem dovezi. Este un fel de comerț cu sclavi”, a declarat președintele grec, adăugând: ”Nu vorbesc aici despre liderii turci. Dar avem dovezi de la avanposturile noastre din insule că autoritățile portuare lucrează cu călăuzele”.

Astfel de acuzații sunt periodic lansate de către asociații pentru apărarea drepturilor omului și organizații neguvernamentale care vin în ajutorul refugiaților în insulele din Marea Egee care concentrează grosul nou-sosiților în Europa.

- Advertisement -

Atena și Ankara, între care există relații delicate, se confruntă de luni de zile în criza refugiaților, soldată aproape zilnic cu morți în naufragii în largul coastelor Greciei și Turciei.

Grecia acuză îndeosebi Turcia că nu face nimic pentru a opri afluxul de migranți, în timp ce peste 2,2 milioane de refugiați, în principal sirieni, au sosit în țară de la izbucnirea războiului în Siria.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img