spot_img
2.2 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeGhemul qatarez

Ghemul qatarez

-

COMENTARIU RADIO FRANCE INTERNATIONALE DE MATEI VIȘNIEC:

- Reclama -

O nouă criză în Orientul Apropiat are puternice rezonanţe internaţionale, după ce Arabia Saudită şi patru dintre aliaţii ei au anunţat ruperea legăturilor diplomatice cu emiratul Qatar. Franţa lansează în context un apel la dialog, ca şi alte ţări precum Statele Unite, Turcia sau Rusia. Acuzaţia care i se aduce micului emirat Qatar este aceea că ar finanţa anumite organizaţii teroriste, dar în spatele acestei crize se află de fapt rivalitatea regională dintre Arabia Saudită şi Iran.

- Advertisement -

Această nouă criză izbucnită în zona Golfului este ca un ghem pe care oricît l-am descîlci tot nu ajugem la explicaţii satisfăcătoare. Merită subliniat însă că în ultimul timp micul emirat Qatar s-a apropiat prea mult de Iran, ceea ce a provocat furia Arabiei Saudite. Emiratul Qatar dispune de cele mai mari zăcăminte de gaz din regiune, dar ele constituie un fel de patrimoniu comun cu Iranul.

Arabia Saudită, dar şi aliaţii săi precum Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Bahrein resimt de multă vreme şi un fel de iritare faţă de o anumită politică de independenţă a emiratului Qatar, precum şi faţă de influenţa sa mediatică exercitată prin canalul de televiziune Al-Jazeera. Qatarul s-a mai impus pe scena internaţională prin multiplele sale investiţii. Numai în Marea Britanie a investit în ultimii ani 46 de miliarde de euro, achiziţionînd, printre altele, celebrul magazin de lux Harrods.

- Advertisement -

In Franţa Qatarul a investit în special în fotbal dar şi în spaţiul mediatic.

Tînărul şeic Tamim Ben Hamad Al-Thani, instalat pe tron în 2013 pare să fi avut recent cuvinte prea complezente faţă de Iranul şiit, faţă de mişcarea palestiniană Hamas şi faţă de miliţiile şiite libaneze Heţbolah. O campanie susţinută de incriminare a sa a precedat de altfel decizia Arabiei Saudite de a institui un fel de blocus în jurul Qatarului. Măsurile de retorsiune luate îmoptriva micului emirat intervin şi în alt context, la numai două săptămîni după vizita lui Donald Trump în regiune. Ori, preşedintele american a semnat actunci contracte militare extrem de importante cu Arabia Saudită şi a desemnat Iranul ca inamic regional numărul unu reproşînd Teheranului că finanţează terorismul internaţional.

Cine finanţează cu adevărat terorismul?

La acest capitol, finanţarea terorismului, lucrurile sunt însă mai complicate iar lui Donald Trump i s-a reproşat că face o gravă eroare de analiză. De la atacul comis în 2001 împotriva Statelor Unite toate actele de terorism au fost comise în Occident de fanatici suniţi.

Iar îndoctrinarea acestora este de fapt opera Arabiei Saudite, care finanţează în lume expansiunea ideologiei wahabite.

Si emiratul Qatar finanţează un curent de gîndire periculos şi retrograd, cel al Fraţilor Musulmani. Chiar dacă, pe faţă, Frăţia Musulmană nu îndeamnă la luptă armată şi la terorism, obiectivul ei este impunerea unei ordini islamice riguroase peste tot în lumea arabă, în sînul comunităţilor musulmane din Occident şi chiar pe toată planeta într-o bună zi… Emiratul Qatar i-a finanţat masiv pe Fraţii musulmani din Egipt şi pe cei din Tunisia. Qatarul a fost mai fost însă acuzat că ar fi finanţat, sub diferire forme, Al Qaida precum şi Organizaţia statul islamic.

De notat că Donald Trump ia partea Arabiei Saudite în această criză şi declară că “izolarea Qatarului ar putea însemna sfîrşitul ororii teroriste”.

Cum spuneam la început, cu cît expunem mai pe larg detaliile legate de acest dosar cu atît el devine mai complicat.

Occidentul, de exemplu, întreţine relaţii bune atît cu Qatarul cît şi cu Arabia Saudită. Americanii au o importantă bază în Qatar unde îşi menţin zece mii de soldaţi, şi unde se află deasemenea comandamentul lor regional pentru Orientul Apropiat. De acolo, de pe baza de la Al-Udeid pleacă de fapt raidurile aeriene americane împotriva jihadiştilor din Siria şi Irak. Americanii au deci interesul ca actuala criză din zona Golfului să se calmeze, deşi ei au alimentat-o prin schimbarea de politică faţă de Iran.

Intr-un articol publicat în revista Le Point, scriitorul algerian Kamel Daoud are cuvinte extrem de critice faţă de orbirea Americii, dar şi a occidentalilor în general, care nu văd, spune el, în Arabia saudită a fost fabricată “matricea” terorismului sunit. Iar despre vizita lui Donad Trump în Arabia Saudită el spune următoarele: “Cum este posibil să lansezi un apel către musulmani ca să lupte împotriva terorismului chiar pe locurile unde este comisă crima?” In legătură cu ţările arabe din Magreb, Kamel Daoud denunţă următoarea situaţie: “Noi, în sud, suntem prinşi între expansiunea wahabismului universal şi Occidentul care îşi ridică ziduri, şi suntem paralizaţi de spectacolul enormei idioţii occidentale, dacă nu chiar al iprocriziei Occidentului.”

Personal rareori am citit cuvinte mai amare şi mai critice scrise de un intelectual arab la adresa Occidentului care întreţine „relaţii privilegiate” cu principalul său inamic. „Cum putem ignora în aşa hal un mecanism care ne ucide şi care ucide lumea? Atîta prostie vă ucide şi ne ucide” mai scrie Kamel Daoud în editorialul său din revista Le Point.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img