spot_img
13.6 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăExterneGermania spre anticipate?

Germania spre anticipate?

-

Liderul FDP Lindner a vorbit pentru prima dată despre anticipate la finele săptămânii trecute. Tratativele cu CDU, CSU şi ecologişti pentru alcătuirea următoarei coaliţii de guvernare trenează în opinia sa, transmite Deutsche Welle.

Lidera ecologiştilor din Germania, Katrin Göring-Eckardt, a distribuit colegilor la şedinţa propriului grup parlamentar bucăţi de ciocolată cu rom jamaican de parcă ar fi împărţit calmante. „Jamaica” este denumirea dată singurei coaliţii de guvernare posibile după alegerile din 24 septembrie, fiindcă acea ţară are pe drapel culorile negru, verde şi galben. Aceleaşi culori au şi partidele germane care încearcă să încheie acum alianţa. Negru este culoarea conservatorilor, galben este cea a liberalilor iar verdele îi reprezintă pe ecologişti. Göring-Eckardt a distribuit acele ciocolate vrând parcă să-şi sublinieze hotărârea. Tratativele continuă, chiar dacă nu au dat roade până acum. De la protecţia climei la agricultură, de la politica UE la construcţia spaţiului locativ şi siguranţă, înţelegerile realizate până acum de conservatori, ecologişti şi liberali indică mai degrabă temele de ceartă între aceste partide pe viitor.

- Advertisement -

Deşi Katrin Göring-Eckardt a anunţat că discuţiile de sondare se vor încheia cel mai devreme săptămâna viitoare iar Angela Merkel a anunţat, prudentă, că speră să se poată încheia undeva la mijlocul lunii, este de pe acum clar: După tratative dure, lipsite de soluţii reale, urmează testul de rezistenţă. Atunci se va vedea dacă o coaliţie „Jamaica” este cu adevărat posibilă sau nu. Testul de rezistenţă este masiv influenţat de afirmaţia făcută de liderul liberal Christian Lindner. Acesta a declarat televiziunii publice la finele săptămânii trecute: „Nu ne e frică de alegeri anticipate”. Să fi fost aceasta doar o simplă manevră tactică?

„Iau în calcul orice shitstorm

- Advertisement -

Nu poate fi numai asta. Dacă există un partid german care nu are nimic de pierdut în urma unor alegeri anticipate, acesta este FDP. Formaţiunea are posibilitatea să participe la formarea arcului guvernamental, dar ar putea la fel de bine să meargă în opoziţie pentru a obţine un rezultat şi mai bun la viitoarele alegeri. Lindner s-a referit deschis la această opţiune în cursul interviului de la finele săptămânii trecute. „Pentru asta iau în calcul orice shitstorm„, a spus liberalul, ştiind prea bine că electoratul respinge compromisul cu orice preţ.

Că liberalii se gândesc deschis la anticipate – aceasta ar putea fi şi parte a strategiei lor de negociere. FDP ştie că ecologiştii şi conservatorii vor să realizeze cu orice preţ coaliţia „Jamaica”, în ciuda tuturor divergenţelor. Şi este posibil ca Lindner să-şi fi făcut următorul calcul: dacă ameninţ cu abandonarea tratativelor, ecologiştii îmi vor face concesii şi mai mari.

Dar ecologiştii se ţin pe poyiäii în debutul celei de-a doua faze a tratativelor. Liderul lor Cem Özdemir l-a criticat pe Lindner fără menajamente. El a declarat luni la Berlin că i se pare „iresponsabilă vorbăria” despre anticipate. „Nu am fost aleşi pentru a spune alegătorului că nu ne place rezultatul alegerilor”, a adăugat el. În opinia sa, repetarea alegerilor până când rezultatul ajunge să fie pe placul politicienilor nu constituie o opţiune. Implicit, Özdemir i-a reproşat liderului FDP că nu participă cu toată seriozitatea la negocieri.

Nerăbdare strategică

Dar discuţiile de sondare, aparent interminabile, nu au debutat cu mult timp în urmă. Chiar şi negocierile de formare a coaliţiei de vis conservator-liberale au durat în 2009 mai bine de o lună. Iar cele de acum au început acum două săptămâni şi câteva zile. În acest context, graba lui Lindner trădează o anume nerăbdare, a cărei ţintă strategică devine cu atât mai străvezie.

Şi CDU/CSU au interesul ca negocierile să dea rezultat şi să se realizeze coaliţia. În Bavaria, CSU a pierdut multe voturi în favoarea populiştilor de dreapta ai AfD. Rezultatul lor, de numai 38,8 la sută, a fost cel mai slab din ultimele decenii. Mai ales liderul formaţiunii creştin-sociale, Horst Seehofer, trebuie să se teamă de o eşuare a tratativelor. El este intens criticat în interiorul partidului şi va trebui probabil să demisioneze din fruntea formaţiunii, în cazul în care se va ajunge la anticipate. Organizaţia de tineret a partidului îi cere deja demisia înainte de alegerile regionale din 2018. Iar rezultatul bun obţinut de AfD la ultimele alegeri i-ar putea încuraja pe mulţi alegători ai CDU şi CSU să-i voteze pe populiştii de dreapta, dacă se va ajunge la anticipate. Probabil că şi Seehofer ar fi acceptat o bucată de ciocolată cu rom jamaican de la Göring-Eckardt, dacă s-ar fi aflat în sala de şedinţe a grupului parlamentar ecologist.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img