Home Analize Germania se scufundă din lipsă de gaz: Turneul dezamăgitor al lui Scholz...

Germania se scufundă din lipsă de gaz: Turneul dezamăgitor al lui Scholz în Orientul Mijlociu

0

Germania va avea nevoie de cel puțin 11 terminale GNL și de mulți ani pentru a nu mai depinde gazul natural rusesc, au declarat parlamentarii germani pentru Izvestia, adăugând în același timp că încercările de a crește aprovizionarea cu gaz natural lichefiat din Orientul Mijlociu este puțin probabil să salveze țara de criza energetică.

În ultimul an, Berlinul a lansat operațiuni de punere în funcțiune a șase terminale GNL, în timp ce țara nu avea niciunul până acum. Germania continuă să se lupte să găsească furnizori alternativi. În primăvară, ministrul Economiei, Robert Habeck, a promis că țara va cumpăra gaz de la Qatar pentru a-și reduce dependența de Rusia, dar nu a reușit să semneze niciun contract pe termen lung în timpul vizitei sale la Doha din martie.

Turneul recent al cancelarului Olaf Scholz în Orientul Mijlociu a fost la fel de dezamăgitor. Între 24 și 25 septembrie, liderul german a reușit să negocieze un contract de cumpărare a GNL din Emiratele Arabe Unite. Conform termenilor contractului, compania națională de petrol din Abu Dhabi, ADNOC, va furniza 137.000 de metri cubi de GNL. În urma discuțiilor sale din Qatar, Scholz a spus că Germania va căuta „mai multe progrese” în ceea ce privește importurile de GNL.

Livrările de GNL pot fi așteptate, în cel mai bun caz, peste ani. În plus, alte țări au contracte pe termen lung cu Qatar. Steffen Kotre de la fracțiunea Alternative for Germany a declarat pentru Izvestia că diversificarea livrărilor de gaz este o idee bună și, totuși, țara sa a ajuns într-o fundătură în politica sa de sancțiuni împotriva Rusiei. Potrivit lui Kotre, Germania va trebui să construiască cel puțin 11 terminale GNL pentru a înlocui complet gazul rusesc. „Realitatea este că va fi nevoie de mai mult decât un tampon. Va dura ani de zile pentru a construi o infrastructură decentă”, a avertizat el. Legislatorul german a mai spus că interzicerea Germaniei asupra gazului rusesc ar avea costuri sociale și economice severe pe termen scurt și mediu.

Cercetătorul principal la Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale, Alexander Kamkin, a declarat pentru Izvestia că, deși GNL a fost un subiect cu evoluție rapidă în contextul crizei energetice, acesta nu a fost un remediu pentru toate. Potrivit acestuia, înainte de februarie 2022, Statele Unite au exportat aproximativ 2% din GNL în Germania și de atunci a crescut volumul la aproximativ 6%. Cu toate acestea, această creștere nu poate rivaliza cu 40% din GNL rusesc pe care Germania o primi, iar exporturile din Emiratele Arabe Unite nu ar permite oricum Germaniei să evite măsurile de austeritate, a adăugat el.

Ad

Exit mobile version