Germania a fost criticată de un organism global de supervizare pentru că nu a făcut suficient în vederea combaterii spălării banilor, cum ar fi urmărirea penală în foarte puţine cazuri, chiar dacă este unul dintre cele mai mari centre globale de procesare a numerarului, transmite Reuters.
Raportul Grupului de Acţiune Financiară Internaţională (FATF), care stabileşte standardele pentru combaterea spălării banilor, este o lovitură pentru Germania, care se laudă cu reputaţia sa în privinţa integrităţii.
Evaluarea indică o serie de neajunsuri, inclusiv lipsa controlului celor care gestionează sume mari de bani, cum ar fi agenţiile imobiliare, şi apreciază că, în timp ce Germania a subestimat riscurile, nu a făcut suficient în vederea combaterii spălării banilor.
De exemplu, FATF a criticat modul incoerent în care se realizează supervizarea, cu peste 300 de autorităţi regionale responsabile pentru monitorizarea acestui tip de jucători, dar care au personal insuficient.
Calificativul obţinut de Germania este mult în urma celui al Franţei, recent evaluată de FATF. Din cauza clasamentului slab, Germania va trebui acum să raporteze anual Grupului de Acţiune Financiara Internaţională în următorii ani în privinţa progreselor înregistrate în rezolvarea deficienţelor.
Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a admis problema şi s-a angajat să centralizeze controlul, să aducă mai mulţi angajaţi şi să modernizeze tehnologia.
„Gestionăm situaţia cu micii infractori, în timp ce infractorii mari dispar”, le-a spus Lindner jurnaliştilor înainte de publicarea raportului, angajându-se să accelereze eforturile pentru „depistarea banilor”.
În raportul FATF se arată că în Germania au fost anchetate în 2020 aproximativ 1.000 persoane acuzate de spălarea banilor, chiar dacă au fost deschise 37.000 de anchete.