spot_img
12.6 C
București
miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAnalizeCel mai mare eveniment al românilor din Serbia. Tomac: Este o lecție...

Cel mai mare eveniment al românilor din Serbia. Tomac: Este o lecție de patriotism

-

Cel mai mare eveniment al românilor din Serbia. Timp de 4 zile, peste 1000 de participanți vor lua parte la cel mai mare festival al românilor din Serbia, organizat în localitatea Satul Nou de lângă orașul Pancevo, regiunea Voivodina, afirmă pe facebook europarlamentarul PMP Eugen Tomac.

CE MAI SPUNE TOMAC:

Români din majoritatea localităților românești din Banatul sârbesc, români din Valea Timocului, dar și invitați din țară participă la Festivalul de muzică și folclor românesc aflat anul acesta la cea de-a 62-a ediție.

A fost o bucurie să revin în sânul frumoasei noastre comunități din Serbia pentru a lua parte la festivitatea de deschidere a acestui maraton cultural inedit peste hotarele României.

În calitate de membru al delegației Uniunea Europeană-Serbia, le-am transmis participanților că dorința noastră este ca Serbia să devină cât mai curând stat membru al Uniunii Europene, astfel încât toți cetățenii sârbi să se bucure de o viață mai bună și un viitor alături de noi.

Le-am mulțumit românilor pentru că păstrează vie credința, limba și tradiția moștenite și le prețuiesc așa cum toți ar trebui să o facem. Le-am mulțumit deopotrivă și autorităților sârbe care au susținut desfășurarea acestui festival aniversar.

M-am bucurat enorm că evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ieronim, Episcop al Daciei Felix, care ne-a onorat cu prezența la deschidere. I-a îndemnat pe români să își prețuiască rădăcinile și să transmită din generație în generație atașamentul față de identitatea spirituală românească.

De remarcat este și îndemnul transmis de Ambasadoarea României la Belgrad, doamna Silvia Davidoiu, care i-a încurajat pe români să participe la recensământul din acest an și să-și declare identitatea română.

Parlamentul României a fost reprezentat de senatorul Viorel Badea, Președintele Comisiei de Cultură și Media din Senat, omul politic cu cea mai vastă experiență în ceea ce privește relația statului român cu românii de pretutindeni.

În numele autorităților locale din România, colega mea, Ramona Cupă, Vicepreședinta Consiliului Județean Mehedinți, a subliniat nevoia încheierii unor parteneriate ce ar facilita desfășurarea unor proiecte comune destinate cetățenilor din cele două state.

Felicit organizatorii, Stevan Mihailov și Daniel Magdu, precum și pe toți cei implicați în desfășurarea acestui eveniment extraordinar și le mulțumesc pentru tot ce am trăit aici.

Toți cei care locuiți în Banatul românesc, vă îndemn să mergeți zilele acestea la festivalul din Satul Nou pentru a vă bucura alături de românii din Serbia. Vă asigur, este o adevărată lecție de patriotism.

Plec de la Belgrad plin de optimism și recunoștință!

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...