Germania promite să cheltuie un miliard de euro pentru a scăpa de sancțiunile americane

0
48

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează un articol publicat miercuri în săptămânalul Die Zeit, preluat de Reuters, transmite Agerpres.

Die Zeit susţine că ministrul german de Finanţe Olaf Scholz a făcut o propunere în acest sens într-o scrisoare datată 7 august, înainte ca Washingtonul să anunţe sancţiuni pentru companiile implicate în construcţia gazoductului Nord Stream 2, destinat să aducă gaze naturale din Rusia în Germania.

SUA şi mai multe state europene se opun proiectului Nord Stream 2, susţinând că acesta va creşte dependenţa Europei de gazele naturale ruseşti şi va lipsi ţările de tranzit, precum Polonia şi Ucraina, de un instrument important de presiune în relaţia cu Moscova.

De asemenea, SUA, care dispune în prezent de rezerve importante de gaze naturale ca urmare a exploatării petrolului de şist, vrea să îşi majoreze exporturile de energie, inclusiv spre Germania, ţară a cărei industrie este puternic dependentă de importurile de energie din Rusia. Mai mulţi miniştri germani, inclusiv Olaf Scholz, au declarat în trecut că acesta este motivul pentru care Washingtonul se opune proiectului Nord Stream 2.