Politica monetară relaxată a Băncii Centrale Europene nu le-a „furat“ nemţilor economiile, ci le-a adus de fapt economii consistente. Stimulentele monetare extraordinare ale Băncii Centrale Europene le-au adus contribuabililor germani economii de aproape 250 de miliarde de euro în ultimul deceniu, potrivit unui nou studiu al băncii centrale germane, Bundesbank, studiu ce contrazice poziţia potrivit căreia strategii monetari ai regiunii le-au „furat“ cetăţenilor celei mai puternice economii din zona euro economiile, scrie Financial Times conform ZF.
Potrivit studiului Bundesbank, politica monetară a BCE a tăiat costul mediu de finanţare pentru guvernele federal, de stat şi municipal ale Germaniei de la aproximativ 4% în 2007 la 2% în 2016, autorităţile germane economisind astfel 240 miliarde de euro din plăţile în contul dobânzilor în ultimul deceniu.
BCE a redus ratele dobânzii la minime record după criza financiară mondială şi criza datoriilor suverane în încercarea de a susţine o uniune monetară care părea în pericol să se prăbuşească.