spot_img
6.6 C
București
vineri, martie 31, 2023
AcasăAnalizeGEORGE MAIOR TREBUIE DEMIS IMEDIAT DE PREȘEDINTELE IOHANNIS Un document al Comisiei...

GEORGE MAIOR TREBUIE DEMIS IMEDIAT DE PREȘEDINTELE IOHANNIS Un document al Comisiei Europene

-

George Maior trebuie demis imediat din fruntea SRI de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului trebuie numai să-și roage consilierii să îi aducă celebra scrisorică cu cele 11 puncte pe care Jose Manuel Barroso, la aceea vreme președintele Comisiei Europene, i le-a pus în vedere premierului Victor Ponta în 2012. Procedura legală: preşedintele propune Parlamentului demiterea şefului SRI.

- Reclama -

de ANDREI BĂDIN

Era torida vară din 2012. Momentul în care USL dorea suspendarea lui Traian Băsescu din funcția de președinte și călca totul în picioare. Și atunci, și acum, e vorba tot de Curtea Constituțională. Comisia Europeană, Statele Unite ale Americii și mai multe capitale occidentale spuneau atunci că nu este permis unui om politic să acuze și nici să comenteze hotărârile Curții Constituționale. La punctul 6 al lui Barroso se spunea foarte clar: asumarea angajamentului de a impune sancţiuni disciplinare tuturor membrilor de Guvern sau de partid care subminează credibilitatea judecătorilor sau care exercită presiuni asupra instituţiilor judiciare. Iar la punctul 4 se spunea, de asemenea, foarte clar: 4. Punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale. George Maior a încălcat ambele puncte: nu acceptă o hotărâre a CCR, dar și mai mult amenință judecătorii Curții.

ÎN CE ȚARĂ DIN LUME ȘEFUL UNUI SERVICIU SECRET AMENINȚĂ LA TV?
A făcut-o. Direct, fățiș, la o oră de vârf, pe primul ecran. Mai mult și-a justificat atacul prin faptul că ar avea dreptul la libertatea de expresie. Cum poate șeful unui serviciu secret, care trebuie să apere Constituția, să se considere deasupra legii? Probabil numai atunci când el însuși se consideră a fi LEGEA. De altfel, George Maior a și spus-o răspicat, amenințător: eu sunt OPERATIVUL SRI, eu dau mandatele de ascultare.
La finalul mandatelor sale de președinte, Traian Băsescu atrăgea atenția că serviciile secrete au căpătat o putere foarte mare și trebuie controlate. Cum s-a ajuns aici e o dezbatere necesară, dar care nu își are locul acum, aici. Ceea ce însă trebuie spus este că, potrivit Constituției, șeful statului veghează la respectarea legilor. Datoria președintelui Iohannis este acum să semneze imediat decretul de revocare din funcția de director al SRI a lui George Maior. Și, în același timp, să propună o dezbatere națională despre cum acest serviciu secret a devenit stat în stat și, mai ales, pârghiile legislative prin care trebuie exercitat un control real al societății civile privind activitățile SRI. Iar în Parlament trebuie formată o comisie de control ADEVĂRAT, nu gluma proastă de astăzi. Acest Arturo Ui trebuie oprit. Până nu va fi prea târziu!
P.S: Și apropo de ce societatea civilă, presa, nu reacționează la afirmațiile lui George Maior că SRI are ofițeri acoperiți în presă? Chiar nu mai e nimeni descoperit?

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img