Home Dezvaluiri GENERALUL VICTOR STĂNCULESCU A MURIT/ Cine deține accesul la seiful cu secretele...

GENERALUL VICTOR STĂNCULESCU A MURIT/ Cine deține accesul la seiful cu secretele din decembrie 1989

0

Generalul Victor Athanasie Stănculescu, unul din oamenii cheie ai evenimentelor din decembrie 1989, a murit, a anunțat la România Tv duminică seară Dumitru Avram, fost consilier de presă al lui Nicolae Ceaușescu. Acesta avea 88 de ani.

Marele mister lăsat în urma sa se referă la casetele despre decembrie 1989 pe care afirma că le-ar avea depuse undeva într-un loc sigur.

Andrei Bădin, editorul FLUX 24, a amintit că în 1991 a publicat un interviu cu Victor Stănculescu în cotidianul România Liberă în care acesta a vorbit prima dată de aceste casete.

Nu a dat detalii despre ce conțin casetele, dar a sugerat că s-ar afla în străinătate și că s-ar referi la Ion Iliescu, a spus Bădin pentru FLUX 24. În acel moment, Stănculescu era într-un conflict cu președintele de la aceea vreme, Ion Iliescu.

În aceea perioadă, Stănculescu s-a deplasat în Elveția pentru a-l întâlni pe Regele Mihai.

Probabil că rudele sale au acces la acest seif unde sunt casetele, a menționat Bădin.

Într-o conferință de presă, după condamnarea sa definitivă la 15 ani de închisoare în dosarul Timișoara, Stănculescu a mai vorbit o dată de acele casete. O sa se afle cand o sa dispar eu ca fiinta. Eu stiu ce-am facut, ei stiu din auzite. Raman cu fruntea sus, nu mi-e frica nici mai departe, a spus Stanculescu. El a dezvăluit, ulterior, existența, într-o bancă din Elveția, a unor casete, “noua-zece” la numar, care ar contine cîte 90 de minute de inregistrari audio in care generalul vorbeste despre evenimentele din decembrie 1989, scria recent Inpolitics.ro. Stănculescu a mai anunțat că respectivele înregistrări vor fi făcute publice după moartea sa.

Victor Atanasie Stănculescu s-a născut la data de 10 mai 1928, în orașul Tecuci (județul Galați). A muncit ca brigadier pe șantierul național de la Bumbești—Livezeni, unde a ajuns instructor de șantier și apoi instructor sanitar al șantierului. A urmat apoi Academia Militară.Și-a depus candidatura de membru PMR la 22 decembrie 1954, într-o cerere transmisă Organizației de bază a UM 04348 Timișoara, motivând necesitatatea admiterii sale în partid: „astăzi, când reacțiunea internațională caută prin toate mijloacele să atace țările socialismului, cred că voi putea duce cu mai multă tărie lupta pentru întărirea capacității de apărare a țării noastre“. Criticile la adresa sa au fost că nu are o activitate practică și că este delăsător. Pentru a lichida aceste lipsuri, a urmat cursuri de pregătire politică la Universitatea serală de marxism-leninism. În anul 1968, în perioada invaziei sovietice în Cehoslovacia, este înaintat la gradul de general-maior (cu o stea).Îndeplinește apoi funcțiile de adjunct (1981-1986) și apoi prim-adjunct (1986-1989) alministrului apărării naționale.La data de 17 decembrie 1989, având funcția de ministru adjunct al apărării naționale, a fost trimis de Vasile Milea la Timișoara pentru a reprima revoluția. Ceaușescu a fost foarte mulțumit de activitatea lui, întrucât l-a numit comandant militar unic al Timișoarei. Întors la București în noaptea de 21-22 decembrie, s-a deplasat la Spitalul Militar din București, unde l-a rugat discret pe comandantul spitalului, un bun prieten de-al lui, să-i pună un picior în ghips, pentru a se sustrage în acest fel de implicarea pe mai departe în reprimarea revoluției. Totuși s-a prezentat la Comitetul Central al PCR, la chemarea lui Nicolae Ceaușescu, și a fost numit de acesta ministru al apărării naționale în locul lui Vasile Milea, care s-a sinucis în jurul orei 9.30 dimineața (pe 22 decembrie).După fuga soților Ceaușescu din clădirea CC la 22 decembrie 1989, generalul Victor Stănculescu a trecut de partea Revoluției.Generalul Victor Stănculescu a devenit membru în Consiliul Frontului Salvării Naționale și a avut unul din principalele roluri în organizarea procesului soților Ceaușescu și în executarea acestora la 25 decembrie 1989 , participând la proces ca delegat al FSN, alături de Gelu Voican-Voiculescu și Virgil Măgureanu.

Prin Decretul președintelui Consiliului Frontului Salvării Naționale, Ion Iliescu, din 28 decembrie 1989, Victor Stănculescu a fost înaintat în gradul de general-colonel (cu 3 stele) El a dat ordinul de impuscare a sotilor CEAUSESCU. Apoi a fost ministru apărării și al economiei în guvernul Petre Roman.

Ad

Exit mobile version