spot_img
2.2 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriGENERALUL VICTOR STĂNCULESCU A MURIT/ Cine deține accesul la seiful cu secretele...

GENERALUL VICTOR STĂNCULESCU A MURIT/ Cine deține accesul la seiful cu secretele din decembrie 1989

-

Generalul Victor Athanasie Stănculescu, unul din oamenii cheie ai evenimentelor din decembrie 1989, a murit, a anunțat la România Tv duminică seară Dumitru Avram, fost consilier de presă al lui Nicolae Ceaușescu. Acesta avea 88 de ani.

- Reclama -

Marele mister lăsat în urma sa se referă la casetele despre decembrie 1989 pe care afirma că le-ar avea depuse undeva într-un loc sigur.

- Advertisement -

Andrei Bădin, editorul FLUX 24, a amintit că în 1991 a publicat un interviu cu Victor Stănculescu în cotidianul România Liberă în care acesta a vorbit prima dată de aceste casete.

Nu a dat detalii despre ce conțin casetele, dar a sugerat că s-ar afla în străinătate și că s-ar referi la Ion Iliescu, a spus Bădin pentru FLUX 24. În acel moment, Stănculescu era într-un conflict cu președintele de la aceea vreme, Ion Iliescu.

- Advertisement -

În aceea perioadă, Stănculescu s-a deplasat în Elveția pentru a-l întâlni pe Regele Mihai.

Probabil că rudele sale au acces la acest seif unde sunt casetele, a menționat Bădin.

Într-o conferință de presă, după condamnarea sa definitivă la 15 ani de închisoare în dosarul Timișoara, Stănculescu a mai vorbit o dată de acele casete. O sa se afle cand o sa dispar eu ca fiinta. Eu stiu ce-am facut, ei stiu din auzite. Raman cu fruntea sus, nu mi-e frica nici mai departe, a spus Stanculescu. El a dezvăluit, ulterior, existența, într-o bancă din Elveția, a unor casete, “noua-zece” la numar, care ar contine cîte 90 de minute de inregistrari audio in care generalul vorbeste despre evenimentele din decembrie 1989, scria recent Inpolitics.ro. Stănculescu a mai anunțat că respectivele înregistrări vor fi făcute publice după moartea sa.

Victor Atanasie Stănculescu s-a născut la data de 10 mai 1928, în orașul Tecuci (județul Galați). A muncit ca brigadier pe șantierul național de la Bumbești—Livezeni, unde a ajuns instructor de șantier și apoi instructor sanitar al șantierului. A urmat apoi Academia Militară.Și-a depus candidatura de membru PMR la 22 decembrie 1954, într-o cerere transmisă Organizației de bază a UM 04348 Timișoara, motivând necesitatatea admiterii sale în partid: „astăzi, când reacțiunea internațională caută prin toate mijloacele să atace țările socialismului, cred că voi putea duce cu mai multă tărie lupta pentru întărirea capacității de apărare a țării noastre“. Criticile la adresa sa au fost că nu are o activitate practică și că este delăsător. Pentru a lichida aceste lipsuri, a urmat cursuri de pregătire politică la Universitatea serală de marxism-leninism. În anul 1968, în perioada invaziei sovietice în Cehoslovacia, este înaintat la gradul de general-maior (cu o stea).Îndeplinește apoi funcțiile de adjunct (1981-1986) și apoi prim-adjunct (1986-1989) alministrului apărării naționale.La data de 17 decembrie 1989, având funcția de ministru adjunct al apărării naționale, a fost trimis de Vasile Milea la Timișoara pentru a reprima revoluția. Ceaușescu a fost foarte mulțumit de activitatea lui, întrucât l-a numit comandant militar unic al Timișoarei. Întors la București în noaptea de 21-22 decembrie, s-a deplasat la Spitalul Militar din București, unde l-a rugat discret pe comandantul spitalului, un bun prieten de-al lui, să-i pună un picior în ghips, pentru a se sustrage în acest fel de implicarea pe mai departe în reprimarea revoluției. Totuși s-a prezentat la Comitetul Central al PCR, la chemarea lui Nicolae Ceaușescu, și a fost numit de acesta ministru al apărării naționale în locul lui Vasile Milea, care s-a sinucis în jurul orei 9.30 dimineața (pe 22 decembrie).După fuga soților Ceaușescu din clădirea CC la 22 decembrie 1989, generalul Victor Stănculescu a trecut de partea Revoluției.Generalul Victor Stănculescu a devenit membru în Consiliul Frontului Salvării Naționale și a avut unul din principalele roluri în organizarea procesului soților Ceaușescu și în executarea acestora la 25 decembrie 1989 , participând la proces ca delegat al FSN, alături de Gelu Voican-Voiculescu și Virgil Măgureanu.

Prin Decretul președintelui Consiliului Frontului Salvării Naționale, Ion Iliescu, din 28 decembrie 1989, Victor Stănculescu a fost înaintat în gradul de general-colonel (cu 3 stele) El a dat ordinul de impuscare a sotilor CEAUSESCU. Apoi a fost ministru apărării și al economiei în guvernul Petre Roman.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img