spot_img
8.1 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024
AcasăAnalize”Generalul Stănescu” și banii din pădurea Prunișor din Mehedinți

”Generalul Stănescu” și banii din pădurea Prunișor din Mehedinți

-

- Reclama -

„Un bărbat de circa 55 de ani, cu părul grizonant, dat într-o parte, înalt, corpolent, îmbrăcat la costum, cu geantă diplomat şi cu probleme la dantură”. Aşa îl descriu pe Ion Mihai Dincă victimele lui. După ce a lucrat 15 ani în Serviciul Român de Informaţii, fostul subofiţer şi-a folosit abilităţile şi pregătirea pentru a escroca oamenii, scrie Libertatea.

- Reclama -

Ultima căzută în plasa lui e soţia unui fost director general de la Apele Române, trimis în judecată de DNA pentru o mită de un milion de euro. 180.000 de euro i-a cerut Dincă, vara trecută, soţiei fostului director general de la Apele Române, Victor Sandu, promiţându-i că acesta va fi cercetat în stare de libertate, iar la finalul procesului va primi o pedeapsă cu suspendare. A sunat-o a doua zi după ce DNA anunţase public că fostul director general e pus sub acuzare. Promisiunea: „4 ani cu suspendare” .La telefon, Ion Mihai Dincă s-a prezentat ca fiind „domnul Anghelescu”. I-a spus femeii că îl cunoaşte pe soţul ei, dar şi pe „generalul Stănescu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, prin intermediul căruia poate interveni la completul de judecată unde se afla dosarul soţului ei. Trei zile mai târziu, cei doi s-au întâlnit lângă o pădure din apropierea comunei Prunișor (Mehedinți), iar Dincă s-a recomandat ca fiind „generalul Stănescu”. I-a spus femeii că situaţia soţului ei „e foarte grea” şi că trebuie să-i dea lui nişte bani, ca să intervină la judecători, pentru „o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu suspendare”. 

- Advertisement -

Dincă era un escroc abil; dar fostul angajat SRI avea şi mici lacune, căci nu există pedepse „de 4 ani de închisoare cu suspendare”; suspendarea executării pedepsei se poate face doar pentru condamnările de până în 3 ani. La 17 august 2020, soţia fostului director general de la Apele Române l-a denunţat pe Dincă la Direcţia Generală Anticorupţie. Ea a scăpat astfel de orice acuzaţie, căci Codul Penal prevede că făptuitorul nu mai este pedepsit, dacă denunță fapta de cumpărare de influență, înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la ea, mai scrie sursa citată.

La câteva zile după ce femeia a făcut denunțul, Dincă a contactat-o din nou şi a anunţat-o că are nevoie de 180.000 de euro, în două tranşe egale. La începutul lunii septembrie, i-a spus, telefonic, că „l-a convins pe generalul Stănescu să intervină la judecători”, iar ea trebuie să ducă banii, „într-o pădure, la capătul drumului pe care au mers”, iar după ce-i lasă, să-i trimită mesajul: „am fost. am plecat”. 

- Advertisement -

Când femeia i-a spus că n-a reuşit să strângă cei 90.000 de euro, pentru că „a cheltuit tot ce-a avut cu avocații și a scos la vânzare un teren, pentru a face rost de alți bani”, Dincă a redus din pretenţii şi i-a spus să vină cu ce are, dar să fie ceva consistent, pentru că „generalul Stănescu” nu se putea duce la judecători cu „mărunțiș suficient doar pentru a ieși cu ei la o cafea”. I-a spus că un magistrat de la tribunal şi doi de la Curtea de Apel au fost deja invitaţi la o partidă de pescuit, în zona Clisura Dunării, iar când femeia l-a anunţat că are „doar 50” (adică 50.000 de euro, notează procurorii, în rechizitoriul DNA), Dincă i-a cerut: „mai pune încă 10”, adică 10.000 de euro. În dimineața zilei de 21 septembrie 2020, fostul angajat SRI a venit la locul unde denunțătoarea îi lăsase, conform indicațiilor lui, cei 60.000 de euro. Cu o jumătate de oră mai devreme, el trecuse pe la Poliția din Vânju Mare (Mehedinți), pentru a-i fi verificat controlul judiciar sub care se afla, într-un alt dosar penal.  

Ion Mihai Dincă a fost angajat al SRI Mehedinţi între anii 1993 – 2008. În vara lui 2009, la scurt timp după i-a fost desfăcut contractul de muncă, fostul subofiţer de 39 de ani a comis prima infracţiune: i-a promis unui bărbat care lucra într-o benzinărie din Drobeta Turnu Severin că-l poate ajuta să se angajeze subofiţer la SPP Bucureşti.

În aprilie 2019, el a sunat-o pe directoarea adjunctă de la Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Mehedinţi. ”Mi-a dat de înțeles că lucrează «în servicii» şi mi-a oferit un post de conducere în cadrul unei structuri din Capitală care se ocupa de verificarea modului de utilizare a fondurilor europene”. Victima le-a declarat anchetatorilor: S-au întâlnit în Bucureşti, iar el i-a cerut copii după acte, un tabel cu rudele până la gradul IV şi 600 de lei, „pentru verificări”. Documentele femeii au fost găsite asupra lui Dincă în iulie 2019, cu ocazia flagrantului din Gara de Nord ce avea să fie organizat cu sprijinul altei victime.

INTEGRAL ÎN LIBERTATEA




- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img