CULISELE ATACULUI LA ARMATĂ: Se dorește decapitarea întregii structuri a DGIA pentru a fi impuși comandanți docili conducerii MApN? Are vreo legătură faptul că structura parchetelor militare a fost subordonată direct conducerii ministerului?

0

Deși este instituția care se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației, Armata României, în ultimii ani este sub un asediu mediatic continuu.(câteodată legitim, alteori artificial) Cu eforturi deosebite atât politicienii, cât și militarii și-au asumat în ultimii ani un proces de modernizare și dotare a armatei. Ca orice proces de schimbare și modernizare este întâmpinat cu reticență și supus vulnerabilităților, cauzate în principal de resursa umană care ar trebui să pună în practică aceste schimbări. De la procesul de achiziție de tehnică și tehnologii militare până la o strategie militară coerentă în ceea ce privește parteneriatele NATO și nu numai, Armata României a fost analizată și supusă atenției mass-media, Parlamentului, Președinției și altor structuri cu atribuții în ceea ce privește siguranța națională. 

De curând, un caz a ieșit în spațiul public atrăgând din nou atenția – arestarea generalui Gherghe. Din păcate o proastă strategie de comunicare a MApN-ul ui, condus de ,,eroul de la Nassiriyah”, vulnerabilizează unul din cel mai bine dotat si așezat sistem de informatii românesc. „Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errare perseverare” „Orice om poate greși, numai prostul stăruie în greșeală” spunea Cicero. Pornind de aici și de la informațiile pe care le deținem, putem spune fără niciun dubiu că activitatea unui general, care nu a înțeles că acțiunile lui pot vulnerabiliza una dintre cele mai importante structuri cu atribuții în ceea ce privește siguranța națională, au făcut, încă odată, ca Armata României să se găsească într-un scandal mediatic.

Nu ne propunem să identificăm vinovați sau să facem judecați de valoare a celor care sunt implicați sau ar putea fi implicați. În schimb, observăm că structura care a beneficiat de stabilitate, de un proces de modernizare și dotare este acum pusă sub semnul întrebării și atacată într-un mod violent. Eroarea unui om nu ar trebui să vulnerabilizeze o structură apreciată în comunitatea NATO și, mai ales, nu ar trebui să conducă la și mai mari greșeli. 

Ce interese sunt ca această structură să fie vulnerabilizata în acest moment când se întrevede un posibil conflict la granița Ucrainei? Ale cui interese deservesc toate aceste atacuri mediatice? Se dorește decapitarea întregii structuri a DGIA pentru a fi impuși comandanți docili conducerii MApN? Are vreo legătură faptul că structura parchetelor militare a fost subordonată direct conducerii ministerului ?

Va știi ,,eroul de la Nassiriyah” să arate aceeași determinare în a acorda toată încrederea și susținerea actualei conduceri a DGIA, care a reușit până acum să implementeze un proces de modernizare, dotare, reformare și care a identificat vulnerabilitățile interne? Un lucru este evident, structura a reușit și depune eforturi să-și identifice erorile, să le corecteze și să facă față provocarilor continue, atât din exterior cât și din interior! Armata Romaniei este in fata unui test! Va lua notă de trecere?
Vom urmări cu interes evoluțiile viitoare, modul în care MApN-ul înțelege să comunice pe acest subiect, dar și modul în care unii aleg să atace acest sistem esențial în siguranța națională!