spot_img
27 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăAnalizeGeneralul plecat cu un șut în fund

Generalul plecat cu un șut în fund

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

O știre generos difuzată de presă zilele trecute, anume trecerea în rezervă a unui greu din SPP, generalul Costin Nedelea, a scăpat din vedere un element foarte interesant, ținînd de bucătăria internă a statului-paralel. Mai exact, Nedelea a cam plecat cu un șut în fund, semn că n-a prea fost iubit în serviciul cel mai apropiat de Iohannis.

Generalul Costin Nedelea, șeful unității informative a Serviciului de Protecție și Pază, este, de azi, în rezervă, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul. Ce nu s-a remarcat, însă, în media e că generalul nu a primit obișnuită stea la trecerea în rezervă, astfel încît să fie rezervist cu două stele. Cînd se întîmplă așa, e semn clar că au fost necazuri în paradis.

Nedelea a lucrat anterior în SRI, unde a fost șeful de cabinet al generalului Ionel Marin (fost adjunct al directorului SRI și predecesor al lui Florian Coldea). În regimul Băsescu, Florian Coldea, bossul suprem al statului-paralel, l-a ”exportat”, de comun acord cu președintele, în SPP, undeva avea nevoie de un om de încredere. Șefului SPP de atunci și de acum, generalul Lucian Pahonțu, nu i-a căzut bine, dar nu a avut tăria să se opună. În 2009, colonelul Nedelea a primit steaua de general de la același Băsescu, dar aia a fost tot.
În 13 ani, Nedelea nu a mai beneficiat de vreo avansare în grad și nici de vreo decorație. Caz unic, mai ales în condițiile în care, așa cum am mai scris, Klaus Iohannis a revărsat în ultimii ani o ploaie de stele peste STS și SPP și mult mai puțin peste SRI și SIE.

Explicația nu poate fi decît una: Nedelea a stat permanent ca un ghimpe în ochiul lui Pahonțu, care nu a putut, însă, să se debaraseze de el tocmai pentru că, din postul de director al secției de informații a SPP, Nedelea știa tot ce mișcă și, dacă știa el, știa destule și Coldea, trecut în rezervă de Iohannis în ianuarie 2017. Ca și Nedelea, fără să fi primit la trecerea în rezervă o nouă stea, a patra. Ori, ruptura dintre Coldea și Iohannis se știe că a fost cu scîntei, pe motiv de fondare a USR, adversara PNL.

Împlinirea vîrstei maxime de activitate i-a adus izbăvirea lui Pahonțu, care s-a răcorit pentru anii mulți în care a trebuit să-l suporte pe Nedelea, nepropunîndu-l pentru avansare. În același timp, Codea pierde cel mai important om din cadrul SPP, serviciu despre al cărui șef se știe că a devenit urmașul lui Coldea la butoanele statului-paralel. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img