Home Dezvaluiri Generalul din dosarul GREBLĂ, legături cu Licio Gelli, șeful PROPAGANDA DUE

Generalul din dosarul GREBLĂ, legături cu Licio Gelli, șeful PROPAGANDA DUE

0

Constantin Bartolomeu Săvoiu, unul din persoanele din dosarul judecătorului Curții Constituționale, Toni Greblă, este un personaj cu multe momente neclare în biografie. Perioada emigrației la Paris are multe necunoscute, printre care și legăturile cu cetățeni italieni care l-au folosit în diverse tranzacții. Nu este deloc clar cum a ajuns general al Armatei Române cu toate că nu a fost cadru activ. Dar Bartolomeu Săvoiu are și alte legături, printre care cu celebrul Licio Gelli, șeful Propaganda Due.
Vă prezentăm o fotografie realizată în Arezzo, pe Via Santa Maria delle Grazie, la faimoasa Vilă Wanda a contelui Licio Gelli, cel care a pus bazele mafiei masonice din Italia acum câteva zeci de ani, prin Loja Propaganda Due în care apare Săvoiu și un alt personaj.
CINE E GELLI
liciogelli
Licio Gelli s-a născut în Pistoia, Toscana, Italia într-o familie burgheză. În 1935, la numai 16 ani, părăsește școala și se înrolează voluntar în Cămășile Negre, brigăzile anticomuniste din Spania.Revenit în Italia devine un activist fascist pe plan local. O dată cu intrarea Italiei în război, Licio Gelli se înrolează la parașutiști, dar nu ajunge să lupte, deoarece este demobilizat în urma unui accident la antrenament. Din acest moment încep legăturile sale cu serviciile secrete militare italiene și este folosit pe linie militară pentru legătura cu comunitățile italiene de peste graniță, pentru Partidul Fascist Italian.În același timp, Gelli dezvoltă legături și cu grupări de partizani în care comuniștii erau cei mai numeroși. Este implicat activ și în contrabanda de război, de la alimente și medicamente, până la arme.Pe 23 mai 1941 Licio Gelli primește carnetul de membru al Partidului Național Fascist. După război, Gelli se refugiază în Sardinia cu ajutorul CIC (Counter Intelligence Corp) a Armatei a V-a americane, unde face parte din Comitetul Național de Eliberare al rezistenței antifasciste.

În anul 1945, este arestat pentru prima oară oficial, în urma acuzațiilor de activitate fascistă, dar este imediat eliberat de către SIM (serviciul secret militar, viitorul SISMI) în schimbul unei liste cu 50 de nume de colaboratori ai Gestapo-ului german în zona Toscana, care încă erau în libertate.Se refugiază pentru o scurtă perioadă în Argentina, după ce reușise să delapideze Banca Națională a Iugoslaviei printr-un hold-up organizat de serviciile secrete ale Republicii de la Salo (Republica Socială Italiană instaurată de Mussolini): 60 de tone lingouri de aur și 20 de tone monede antice din aur au fost încărcate în 53 de camioane, cuprinzând 1300 cutii de tezaur expediate apoi prin Cattaro, un mic port muntenegrean la Marea Adriatică.În 1955 la întoarcerea în Italia începe cîteva mici afaceri (fabrică de alcool, librărie), după care se angajează la fabrica de saltele Permaflex din Roma. Câțiva ani mai târziu, la inaugurarea unei noi unități a companiei, este prezent Giulio Andreotti, pe atunci membru al Partidului Democrat-Creștin și Ministru al Apărării.Unul din momentele cheie ale carierei lui Gelli este legat de capturarea arhivei SIFAR (Serviciul de Informații al Forțelor Armate) la începutul anilor `60 care conținea 157.000 de dosare compromițătoare privind lumea politică, financiară și militară a Italiei. Dosarele alcătuite de SIFAR ar fi trebuit să fie distruse, potrivit unei decizii a Parlamentului italian. Prin generalul DeLorenzo, apoi prin generalul Alvena (șeful serviciilor secrete militare), copiile dosarelor compromițătoare au intrat în posesia lui Gelli și, prin el, a KGB-ului, permițându-i lui Gelli să influențeze decisiv viața politică italiană timp de aproximativ 15 ani.
DE LA FASCISM LA COMUNISM

În anul 1971, Marele Maestru al GOI, Lino Salvini, îi încredințează lui Gelli sarcina de a constitui Loja Propaganda Due (P2) cu posibilitatea de a face inițieri secrete, iar cei inițiați să nu figureze în registrele GOI.
Relația cu Masoneria italiană îl propulsează în cele mai înalte cercuri unde devine Venerabil al Lojei Propaganda Due. În 1973 când dictatorul Juan Domingo Peron revine în Argentina și preia puterea, îi conferă cea mai înaltă distincție a statului argentinian, Marea Cruce a Ordinului San Martin, numindu-l pe Gelli consilier economic onorific la Ambasada Argentinei din Italia.În anul 1976, Loja P2 este declarată ilegală, datorită conexiunilor mafiote și dezvălurile scandaloase privind afacerile în care erau implicați membrii lojei, iar Licio Gelli este suspendat din activitatea masonică pe o perioadă de trei ani.În anul 1979, Gelli este acuzat de legături intense pe linie de afaceri cu țările comuniste, cum ar fi URSS sau România.
ÎN ROMÂNIA ȘI ÎNAINTE ȘI DUPĂ DECEMBRIE 1989

Licio Gelli a fost în România și înainte și după decembrie 1989. A câștigat bani frumoși lucrând pentru regimul comunist al lui Ceaușescu. Al treilea personaj care apare în fotografie alături de Gelli și Săvoiu este Horia Nestorescu-Bălcești, dat și el afară din Marea Lojă Națională a României împreună cu Săvoiu.Horia Nestorescu-Bălcești este Mare Maestru în așa numita lojă masonică a lui Săvoiu. Deconspirat ca informator al Securității, Bălcești a declarat „Sunt mândru că am colaborat cu Securitatea”.

Ad

Exit mobile version