General SRI, brandul Statul Islamic, Anaconda și copy paste

0
196

Reprezentanţii Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul“ au depus sesizări la CNATDCU pentru a fi analizate opt lucrări de doctorat susţinute în cadrul instituţiei de către patru foşti ofiţeri şi şefi din SRI, doi foşti angajaţi din SPP, un om de afaceri şi fost vicepreşedinte ANAF.

Printre aceștia se află Cozma Sorin-Gabriel – fost şef al Direcţiei Generale Prevenire si Combatere Terorism din SRI (lucrare: Determinări ale integrării europene asupra dimensiunii economice a securităţii naţionale).

Generalul în rezervă Sorin Gabriel Cozma, fost şef al Direcţiei Generale Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informaţii, a declarat în 2016 că valurile de migranţi vor lovi România, spunând că ţara noastră va trebui să dea un răspuns la întrebarea dacă este sau nu pregătită să primească jumătate de milion de musulmani.

„DAESH (Statul Islamic – n.red.) e cel mai puternic brand creat de terorism” si ca „indiciile arata ca DAESH pregateste un atac de mari proportii, inedit”, spunea acum 2 ani Sorin Gabriel Cozma.

Sorin Gabriel Cosma locuiește în zona unde a avut loc presupusul accident care a dus la moartea șefulu HexiPharma, Dan Condrea, așa cum FLUX 24 a dezvăluit în exclusivitate. El a fost trecut în rezervă acum un an.

Cozma a mai fost acuzat de fostul ofițer SRI, Adrian Radu, că ar fi furat din fondurile operative ale SRI. 

În fotografiile postate pe facebook de fiica sa, generalul Cosma apare în niște ipostaze cel puțin ciudate.

13871694_292289844458846_651816609_nSorin Cosma a ajuns în SRI în 1992 grație faptului că soția sa de atunci, Pompilia Cosma, era nepoata directorului de la aceea vreme al SRI, Virgil Măgureanu. Între timp, Pompilia Comșa a ajuns adjunct la Direcția F din SRI, care se ocupă de sistemele informatice, dezvăluia recent FLUX 24.

Generalul Sorin Cosma a fost subiectul mai multor scandaluri în SRI.

În anii 1998-1999, numele său a apărut în Ministerul Lucrărilor Publice condus de Nicolae Noica. Ofițerul SRI ar fi fost implicat în mai multe afaceri dubioase, iar Noica l-a reclamat la șeful SRI de la aceea vreme, Costin Georgescu, cerând să fie dat afară. Nu  a fost însă dat afară, ci a fost numit pe zona de agricultură.

În aceeași perioadă, Cosma a intrat într-o relație cu Elena Istode, șef al Diviziei C din SRI,  mai apoi șefa acoperiților. Istode a fost secretară la o centrală sindicală din Giurgiu și a absolvit Școala de la Grădiștea. Porecla ei era Anaconda.

Istode și Cozma au fost trecuți în rezervă în aceeași zi.

În 2006, Sorin Cosma era șeful Direcției C-Economică din SRI și a ordonat o anchetă a SRI îndreptată împotriva jurnalistului Răzvan Belciuganu de la Jurnalul Național care scrisese o anchetă despre construirea Spitalului SRI de la Balotești. Este vorba de același spital care s-a aprovizionat cu substanțe dezinfectante de la Hexi Pharma, firma patronată de Dan Condrea, a scris recent Evenimentul Zilei pornind de la ancheta FLUX 24.

13407482_267880563566441_35164358_nÎn ancheta sa, Răzvan Belciuganu dezvăluia că, pentru dotarea spitalului, statul a garantat un credit extern de 15 milioane de euro. O parte din acești bani au fost folosiți pentru achiziționarea de echipamente medicale de la firma MEDICARE TEHNICS SRL. Achiziți a s-a făcut din „sursă unică”, semn că această societate comercială era agreată de SRI. În MEDICARE TEHNICS SRL îl găsim la data de 5 martie 2008, ca reprezentant, în calitate de director general, pe Coldea George Tudor, din Cluj Napoca. Presa a scris că George Coldea este verișorul primar al adjunctului directorului SRI, generalul Florian Coldea.

Imediat după scandal, Cosma a fost schimbat de la șefia Diviziei C, condusă acum de partenera sa și numit șef la Antitero, una din cele mai puternice structuri din SRI.

Bomba este însă alta.

Documentul din 2006 privind urmărirea jurnalistului Belciuganu are 3 puncte cheie.

Documentul este supervizat de Florian Coldea, iar Nota Ofițerului  (N.O) din finalul notei indică: În urma întâlnirii s-au obținut materiale olografe și există suportul audio al acesteia.

hexi_2Practic monitorizarea presei era făcută la comanda Diviziei C din SRI, care se ocupă de economie.

În notă se recunoște că s-au făcut înregistrări audio cu jurnalistul și în redacție fără nici o autorizație. Aceste detalii au scăpat opiniei publice la 10 ani de la izbucnirea scandalului.

Sesizările sunt transmise, potrivit site-ului CNATDCU, și pentru următorii:

– Oiţă Romeo – SPP (lucrare: Studiu privind securitatea privată şi infrastructurile critice)

– Lungu Severin Florian – fost şef SRI Brăila (lucrare: Dinamica riscurilor şi ameninţărilor la frontiera de est a NATO ŞI UE în contextul accelerării procesului globalizării)

– Gabriel Naghi – fost şef SPP (lucrare: Politica de securitate şi apărare comună în contextul afirmării Uniunii Europepen ca actor global)

– Aurelian Ţolescu – ofiţer SRI (lucrare: Managementul operaţiunilor de intelligence şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti)

– Goian Ionel – ofiţer SRI (lucrare: Managementul evenimentelor de importanţă strategică, implicarea comunităţii de informaţii în gestionarea situaţiilor de securitate)

– Ioan Şandru – om de afaceri (lucrare: Securitatea energetică – componentă principală a securităţii naţionale)

– Gogancea-Vătăşoiu Mihai – fost vicepreşedinte ANAF (lucrare: Sursele şi resursele securităţii moderne).