spot_img
2.7 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAnalizeGazprom mărește cu 25% tarifele la gazele pentru Moldova

Gazprom mărește cu 25% tarifele la gazele pentru Moldova

-

Concernul rus Gazprom a mărit cu aproximativ 25% tarifele la gazele livrate Republicii Moldova conform formulei contractuale de recalculare periodică a prețului în funcție de cel al petrolului la burse. Majorarea este valabilă de la începutul anului, dar s-a aflat de ea abia acum, după alegeri. Noua componență a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ar trebui să ajusteze tarifele interne, în caz contrar va crește spectaculos datoria importatorului Moldovagaz față de Gazprom, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

Despre scumpirea, intrată în vigoare cu aproape trei luni în urmă la Chişinău, s-a aflat nu de la Agenţia Naţională de Reglementări în Energetică – instituţia responsabilă de stabilirea tarifelor -, ci datorită presei. Cea care a făcut anunţul e publicaţia cu profil economic Mold-street.md, care a solicitat de la Moldovagaz şi a publicat zilele trecute informaţia.

Este aceeaşi publicaţie care anticipa încă în timpul campaniei electorale scumpirea, descriind în felul următor, într-un articol, premisele ei: „tarifele la gazele naturale ar putea creşte semnificativ după alegeri, întrucât preţul de import s-a majorat pe parcursul anului 2018 cu circa o treime – de la 215 dolari pentru mia de metri cubi la 283 de dolari – în timp ce în calculul tarifului mediu pentru tot anul 2018 a intrat un preţ mediu de doar 178 dolari mia de metri cubi. Devierea financiară e de 700 de milioane”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img