spot_img
-0.6 C
București
joi, ianuarie 27, 2022
AcasăAnalizeGazprom mărește cu 25% tarifele la gazele pentru Moldova

Gazprom mărește cu 25% tarifele la gazele pentru Moldova

-

Concernul rus Gazprom a mărit cu aproximativ 25% tarifele la gazele livrate Republicii Moldova conform formulei contractuale de recalculare periodică a prețului în funcție de cel al petrolului la burse. Majorarea este valabilă de la începutul anului, dar s-a aflat de ea abia acum, după alegeri. Noua componență a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ar trebui să ajusteze tarifele interne, în caz contrar va crește spectaculos datoria importatorului Moldovagaz față de Gazprom, transmite Radio Europa Liberă.

Despre scumpirea, intrată în vigoare cu aproape trei luni în urmă la Chişinău, s-a aflat nu de la Agenţia Naţională de Reglementări în Energetică – instituţia responsabilă de stabilirea tarifelor -, ci datorită presei. Cea care a făcut anunţul e publicaţia cu profil economic Mold-street.md, care a solicitat de la Moldovagaz şi a publicat zilele trecute informaţia.

Este aceeaşi publicaţie care anticipa încă în timpul campaniei electorale scumpirea, descriind în felul următor, într-un articol, premisele ei: „tarifele la gazele naturale ar putea creşte semnificativ după alegeri, întrucât preţul de import s-a majorat pe parcursul anului 2018 cu circa o treime – de la 215 dolari pentru mia de metri cubi la 283 de dolari – în timp ce în calculul tarifului mediu pentru tot anul 2018 a intrat un preţ mediu de doar 178 dolari mia de metri cubi. Devierea financiară e de 700 de milioane”.

- Advertisment -

Must Read

Turcii vor să scoată bani din Dracula

0
Primarul localității Tokat din Turcia, Eyüp Eroğlu, a spus că în cadrul lucrărilor de restaurare a castelului Tokat, temnițele în care a fost ținut...

China face o Lună artificială