Garanțiile din surse proprii FNGCIMM, motor al dezvoltării IMM-urilor în România. Până la 25 septembrie 2023, FNGCIMM a acordat peste 2000 de garanții din surse proprii, de patru ori mai multe față de numărul acordat pe tot parcursul anului 2022.
În peisajul antreprenorial din România, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) reușește constant să insufle în afacerile întreprinderilor mici și mijlocii speranță și prosperitate prin utilizarea garanțiilor acordate din surse proprii.
Prin aceste garantii FNGCIMM SA IFN preia riscul creditelor contractate de IMM-uri, garantând până la 80% din valoarea acestora, inclusiv pentru beneficiari de tip start-up.
Sunt garantate finanțări pe termen mediu și lung de tipul creditelor pentru investiții și finanțări pe termen scurt pentru asigurarea capitalului de lucru.
Garanția se acordă în baza unei documentații de garantare înaintată de către banca finanțatoare, documentație care include solicitarea de garantare semnată de bancă, documentația de creditare în baza căreia banca a aprobat finanțarea și documentele din care reiese că solicitantul creditului se încadrează în categoria IMM.
Pentru analiza solicițărilor de garantare FNGCIMM nu percepe nici un comision de analiză.
Până la 25 septembrie 2023, FNGCIMM a acordat peste 2000 de garanții din surse proprii, de patru ori mai multe față de numărul acordat pe tot parcursul anului 2022. Valoarea acestor garanții depășește 470 milioane lei, pentru finanțări în valoare de cca. 673 milioane lei.
Creșterea importanței garanțiilor din surse proprii este reflectată și în cifrele înregistrate de FNGCIMM privind programele Start UP-Nation și Femeia Antreprenor.
Prin Programul Start UP-Nation, s-au analizat și aprobat peste 1540 de garanții în nume și cont propriu, cu o valoare de aproximativ 242 milioane lei pentru finanțări de peste 302 milioane lei, fiind în analiză încă 300 de solicitări.
În același timp, programul Femeia Antreprenor a înregistrat 155 de solicitări de garantare, cu o valoare de aproximativ 24,6 milioane lei pentru finanțări de aproximativ 30,9 milioane lei.
Aceste garanții din surse proprii înseamnă mai mult decât un simplu sprijin financiar, înseamnă încredere în potențialul IMM-urilor, reducând riscurile de credit percepute de bănci și crescând probabilitatea de aprobare a finanțării.