Vizita premierului japonez, Shinzo Abe, în România, prima de acest fel a unui oficial nipon de acest rang în România, fost marcată de o serie de greşeli de protocol din partea autorităţilor române, printre care întâmpinarea la aeroport de către un secretar de stat.
Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a fost întâmpinat la Aeroportul ”Henri Coandă” din Otopeni de secretarul de stat din MAE Dan Neculescu. Pe programul oficial vicepremierul Marcel Ciolacu era reprezentantul Guvernului desemnat pentru a-l întâmpina pe premierul nipon.
”Este un semnal de respect în a trimite pe cineva cu o funcţie apropiată a celui care se află în vizită în statul respectiv. Din păcate, (ceea ce s-a întâmplat – n.r.) e un gest care se alătură multor altora şi nu aş putea să spun exact din ce zonă a necunoaşterii regulilor diplomatice vine. Japonezii, tradiţional, sunt extrem de atenţi la detaliile procedurale, protocolare, sunt formalişti din foarte multe puncte de vedere. Dacă pentru alte state un astfel de gest ar putea să treacă neobservat, aşa cum îi ştiu pe japonezi, la ei nu va trece neobservat”, a declarat pentru MEDIAFAX fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.
De asemenea, premierul Shinzo Abe a fost nevoit să-şi modifice programul din cauza demisiei lui Mihai Tudose din funcţia de prim-ministru al României. Oaspetele japonez a renunţat la vizita pe care trebuia să o facă la Palatul Victoria şi a mers împreună cu soţia sa, Akie Abe, la Muzeu Satului din Bucureşti. Cei doi au fost întâmpinaţi de ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
„Premierul Japoniei a călătorit 8.700 de kilometri pentru a efectua o vizită istorică în România, dar a descoperit că omologul său român nu mai era în funcţie pentru a-l întâmpina. Shinzo Abe este primul şef de guvern din Japonia care efectuează o vizită la Bucureşti. Dar momentul este nefericit: vizita intervine după ce premierul României, Mihai Tudose, şi-a dat demisia luni seară deoarece a pierdut susţinerea propriului partid”, observă Euronews într-un material intitulat: „Este cineva? Vizita lui Shinzo Abe în România intervine în cel mai prost moment”.
„Demisia a afectat programul lui Shinzo Abe, care vizitează România în cadrul unui turneu în ţări est-europene. Shinzo Abe a anulat vizita la Guvern, dar au avut loc întrevederi la nivel inferior între oficiali români şi delegaţia din Japonia”, notează Euronews, menţionând că Shinzo Abe a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis.
În afară de România, Shinzo Abe a efectuat vizite în Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria şi Serbia.
O atitudine critică a avut şi fostul ministru pentru IMM-uri, Florin Jianu, care a declarat marţi că premierul Japoniei ar putea privi „ca pe un afront” faptul că nu are cu cine să se întâlnească la Palatul Victoria, după demisia primului-ministru Mihai Tudose.
„Gândiţi-vă din ce cultură economică şi socială vine Japonia şi cum va primi premierul Japoniei acest lucru (n.n.- lipsa unui premier pentru întâlnirea oficială). Îl va privi ca pe un afront, pentru că ei ţin foarte mult la aceste lucruri, la etichetă şi vor spune – nu s-au putut abţine nici măcar o zi, să facă acest CEx în după-amiaza în care pleacă primul-ministru al Japoniei”, a declarat preşedintele CNIPMMR, într-o conferinţă de presă.
Jianu a amintit că Japonia este în căutare de ţări unde să facă noi investiţii. „Ei sunt într-un periplu în toate ţările sud-est europene şi în cele baltice. Acum Japonia îşi caută parteneri comerciali. Este o şansă cu care te întâlneşti o dată la două decenii”.
Întrebat dacă România a pierdut la capitolul imagine din cauza acestei crize politice, Dragnea a răspuns: „Ştiu mai multe ţări în care s-a mai schimbat Guvernul…”.
Chestionat asupra deciziei premierul japonez de a refuza să se întâlnească cu oficialii Guvernului României, Dragnea a răspuns ironic: „Este o decizie corectă a premierului japonez. E corectă, nu e nimic de reproşat”.