Gabriel Popoviciu condamnat la 9 ani de închisoare pentru un teren va primi 1,65 milioane euro

0
6380

Firma omului de afaceri, Băneasa Investments, va primi nu mai puțin de 1,65 milioane euro pentru cei 4.000 de metri pătrați deținuți pe traseul viitoarei magistrale 6, 1 Mai-Otopeni. Procurorii DNA au afirmat că terenul firmei lui Popoviciu ar fi fost obținut prin complicitate la abuz în serviciu și dare de mită, transmite Digi 24.

Popoviciu este ginerele fostului ministru comunist Ioan Dincă.

Terenul pentru care firma lui Popoviciu va primi bani a fost adus cu titlul de aport al Universitătii de Agronomie la capitalul social al firmei Băneasa Investments în 2000 la valoarea incredibilă de un euro. Procurorii care l-au trimis pe Popoviciu în judecată susțin că la acel moment asocierii terenul valora cel puțin 150 de euro pe metru pătrat.

Acum firma lui Popoviciu se găsește pe o listă elaborată de Ministerul Transporturilor cu firme care vor trebui despăgubite în urma exproprierii lor cu terenurile necesare construirii magistralei 6 de metrou. Proiectul de expropriere elaborat de Ministerul Transporturilor prevede un preț de 412 euro pe metru pătrat plătit firmei lui Popoviciu.

Potrivit proiectului de HG, firma lui Popoviciu deține în zonă șașse loturi de teren cu suprafețe cuprinse între 741 și 36.000 metri părtrați. Loturile expropriate din acestea au la rândul lor o arie cuprinsă între 312 și 1.386 metri părtați. Proiectul de HG nu indică la majoritatea loturilor strada și numărul la care se găsește acesta. În cazul unui lot de 312 metri pătrați este însă indicată poziționarea acestuia, respectiv șoseaua București Ploiești nr 42-44. Adică pe marginea lui DN 1, în incinta complexului Băneasa Shopping City construit pe terenul adus în mod ilegal ca aport la capitalul social al Băneasa Investment de către Universitatea de Agronomie. În loc să i se confiște terenul omul de afaceri va primit acum o sumă frumușică pentru acesta.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat în vara acestui an la nouă ani de închisoare cu executare de către Curtea de Apel București, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupție în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare.

Potrivit DNA, în perioada 2000 — 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri.

„În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de 1 dolar/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București-Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale”, susțin procurorii.

Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în numele statului român, solicitând revenirea terenului în suprafață de 224 ha în proprietatea publică a statului.

Cum însă Justiția nu s-a pronunțat asupra solicitării formulate de Ministerul de Finanțe, firma deținută de Gabriel Popoviciu rămâne proprietar de drept a terenului și ca urmare este îndreptățită să primească despăgubirea.

Contactați de Digi24.ro oficiali ai Ministerului Transporturilor au spus că problema nu ține de minister, ”poate de cel al Finanțelor sau Justiției”. „Una e una, alta e alta” au spus aceștia cu referire la faptul că Popoviciu face închisoare pentru faptele sale și că totuși va fi despăgubit pentru terenurile deținute, obținute ilegal.