spot_img
3.7 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăAnalizeFundația Mihai Eminescu Trust, CJ Hunedoara, Institutul Național al Patrimoniului și Institutul...

Fundația Mihai Eminescu Trust, CJ Hunedoara, Institutul Național al Patrimoniului și Institutul de Arheologie Vasile Pârvan refac Cetatea Sarmizegetusa

-

S-a semnat contractul pentru Serviciile de proiectare și asistență tehnică pentru proiectul ”Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” pentru situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO. Consiliul Județean (CJ) Hunedoara și asocierea formată din Institutul Național al Patrimoniului (INP), SC Profesional Construct Proiectare SRL București și Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” București au semnat la Deva, contractul pentru serviciile de proiectare și asistență tehnică pentru obiectivul ”Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a Cetății Sarmizegetusa din cadrul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, punct Dealul Grădiștii”.

- Reclama -

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, domnul Laurențiu Nistor, și managerul Institutului Național al Patrimoniului, domnul Ștefan Bâlici, au parafat documentul în cadrul unei scurte ceremonii desfășurată în Sala Mare de Ședințe a CJ Hunedoara. ”Este un proiect important pentru județul Hunedoara, ne bucurăm că am reușit să atragem această finanțare pentru Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai spectaculoase și valoroase situri dacice de la noi din țară. Avem încredere că partenerul nostru, Institutul Național al Patrimoniului și asociații săi, va elabora un proiect tehnic menit să salveze o componentă importantă a monumentului UNESCO și să revitalizeze întreg ansamblul de vestigii. Suntem mândri că putem implementa un astfel de proiect, realizat în premieră într-un sit dacic, dar avem și o mare responsabilitate privitoare la modul cum se vor derula activitățile și cum se va pune în valoare situl” a declarat președintele Laurențiu Nistor la finalul ceremoniei de semnare a contractului.

- Advertisement -

Proiectul ”Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” este finanțat prin Programul RO-CULTURA, apelul ”Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014 – 2021. Promotorul proiectului este Consiliul Județean Hunedoara. Partenerul român în cadrul proiectului este Fundația Mihai Eminescu Trust, iar partenerul norvegian este Møre & Romsdal County Council. Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat și revitalizat, valorificat cultural și economic, care să atragă după sine creșterea numărului de vizitatori și să sporească interesul pentru istoria obiectivului înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de celelalte cinci cetăți dacice din Munții Orăștiei, care compun ansamblul fortificat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img