Marți, 11 mai, a avut loc la Parlament o expoziție dedicată județului Neamț. Evenimentul a fost organizat de Comisia parlamentară pentru relația cu UNESCO, la propunerea deputatului PSD Neamț, Oana Bulai. Parteneri în cadrul acestei expoziții au fost Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Artă „Carmen Saeculare” din Neamț.
„Frumusețile județului Neamț trebuie să fie cunoscute de cât mai mulți oameni! De aceea, am propus organizarea unui eveniment de promovare a județului Neamț. Îmi doresc să contribui astfel la promovarea obiectivelor turistice, a tradițiilor și dansului popular din Neamț. Este un eveniment care vine în sprijinul eforturilor pe care Consiliul Județean Neamț le face pentru promovarea turismului încă din 2016”, a spus Oana Bulai cu privire la expoziție.
Deputatul PSD a adăugat că a fost mereu de părere că „înainte de a vizita alte țări și alte orașe din străinătate, de a căuta zone din afară țării pentru a ne petrece vacanța, ar fi bine să ne cunoaștem țara pe cât mai bine posibil. Pentru că sunt în România multe locuri minunate, județe și orașe care chiar merită vizitate si apreciate”.
„Vorbind despre peisajul cultural – monahal Vânători-Neamț, pot spune doar că valoarea universală a acestuia, asemenea valorii pe care obiectivele turistice ale Neamțului o au, rezidă din combinația unică de valori istorice, culturale, religioase și naturale. Peisajul cultural – monahal Vânători-Neamț îndeplinește, atât din punct de vedere al patrimoniului cultural, cât și al celui natural, unele din criteriile de evaluare pentru demonstrarea valorii universale excepţionale. Consider că, având în vedere toate aceste aspecte, se justifică toate demersurile pentru declararea acestuia ca sit UNESCO mixt”, a mai afirmat Oana Bulai în cadrul evenimentului.
Expoziția organizată la Parlament este parte dintr-un proiect mai amplu ce își propune să marcheze 65 de ani de prezență a României în UNESCO. Evenimentul de marți, 11 mai, a avut în centrul său peisajul cultural-monahal Vânători – Neamț. De altfel, peisajul cultural-monahal Vânători-Neamț este în curs de acreditare pentru a intra în patrimoniul UNESCO. La expoziția de la Parlament au fost organizate ateliere meșteșugărești, iar cei prezenți s-au putut bucura și de momente artistice susţinute de dansatorii şi orchestra Ansamblului folcloric „Floricică de la munte” și grupul vocal nemţean „Sânzienele”.