spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeFrison în lumea literară franceză: A fost descoperită arhiva lui Céline dispărută...

Frison în lumea literară franceză: A fost descoperită arhiva lui Céline dispărută în 1944

-

Frison în lumea literară franceză: a fost descoperită o întreagă arhivă a scriitorului Louis-Ferdinand Céline. Respectivele manuscrise, scrisori şi fotografii erau considerate pierdute din 1944, de la eliberarea Parisului. Ele reapar la suprafaţă şi probabil că istoria literaturii va reconsidera opera acestui romancier în acelaşi timp apreciat şi contestat.Louis-Ferdinand Céline este un exemplu tragic de contradicţie profundă între dimensiunea artistică şi cea morală la unul şi acelaşi om. El a revoluţionat arta romanului dar în acelaşi timp s-a compromis prin anti-semitismul său şi colaborarea cu naziştii. În contextul fugii sale de la Paris, în vara anului 1944, cînd şi-a părăsit domiciliul pentru a se refugia în Germania, locuinţa lui Céline a fost devalizată iar o parte din arhivele sale au dispărut. El s-a plîns ulterior de dispariţia unor texte esenţiale, de exemplu a 600 de pagini dintr-un roman intitulat Casse-pipe, transmite RFI.

- Reclama -

RELATAREA RFI:

- Advertisement -

„Faptul că au fost găsite arhivele dispărute ale scriitorului Louis-Ferdinand Céline este fără îndoială una din cele mai extraordinare descoperiri literare din ultimele decenii” scrie cotidianul Le Monde. Descoperirea îi aparţine tot unui om de litere, criticului dramatic Jean-Pierre Thibaudat. Printre altele, ies acum la lumină o mie de pagini manuscrise ale romanului Moarte pe credit al lui Céline. Dar mai ales a fost descoperit manuscrisul unui roman inedit de o mie de pagini intitulat Londres (Londra). Tot inedit este un alt manuscris intitulat La Volonté du roi Krogold.

Numeroase scrisori şi fotografii sunt de natură să aducă undele clarificări legate de biografia scriitorului.

- Advertisement -

Louis-Ferdinand Céline este scriitorul francez cel mai tradus în străinătate după Marcel Proust. Primul său roman, „Călătorie la capătul nopţii”, apărut în 1932, a însemnat şi afirmarea unui stil foarte original, precum şi a unei atitudini nihiliste. Criticat vehement pentru scrierile sale rasiste, antisemite, pro-naziste şi homofobe, lui Louis-Ferdinand Céline i se recunoaşte totuşi statutul de mare prozator, unul dintre cei mai importanţi ai secolului al XX-lea.

În jurul lui Céline au izbucnit deseori numeroase polemici, iar unii l-au considerat ca un fel de bufon al secolului, plin de ură faţă de modernitate. În 2011 în Franţa a fost anulată celebrarea sa naţională cu ocazia trecerii a 50 de ani de la moartea sa. Numeroase voci au afirmat atunci că Céline nu merită celebrat date fiind paginile sale inacceptabile, deşi merită în continuare citit pentru talentul său literar şi forţa sa narativă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img