Home Actualitate Friedman: Negocierile șefului CIA la Moscova și România

Friedman: Negocierile șefului CIA la Moscova și România

0

Dacă Rusia nu reușește să lanseze un atac decisiv pe plan militar în Ucraina, atunci singura sa opțiune rămâne să stimuleze o ruptură între Ucraina și SUA, notează reputatul analist și geostrateg, George Friedman.

Într-un articol publicat pe siteul său, Geopolitical Futures, Friedman analizează posibilitățile Rusiei de a obține o pace cât mai favorabilă, în condițiile frontului din Ucraina și a negocierilor cu oficialii americani.

Friedman spune că șeful CIA a discutat cu omologul său rus și că negocieri informale între SUA și Rusia sunt în desfășurare, iar Moscova are de ales dacă forțează la Marea Neagră pentru a obține termeni cât mai favorabili la viitoarea pace sau dimpotrivă, acceptă o înțelegere unde câștigurile sale sunt limitate, dar nu este umilită.

În contextul prezenței ruse în Marea Neagră, Friedman notează că România ar putea cere SUA să se ajungă la o înțelegere mai rapidă în Ucraina.

„Dacă este adevărat că Rusia nu poate lansa un atac terestru decisiv, atunci trebuie să facă ceva indirect pentru a crea o dezbinare între Ucraina și Statele Unite. Kremlinul știe că o ruptură completă este imposibilă, dar o ruptură în termeni de pace este posibilă. Una dintre strategiile rusești care nu reușește este susținerea unei mișcări împotriva războiului, așa cum a fost în timpul războiului din Vietnam, în Statele Unite. Există o astfel de mișcare, dar nu este la fel de puternică precum strategia împotriva războiului din timpul Războiului din Vietnam.

O altă opțiune este să creeze o dezbinare între SUA și ceilalți aliați. SUA are nevoie de aliați în regiune, iar să satisfacă pretențiile Ucrainei în timp ce-i îndepărtează pe ceilalți este de nesuportat. Decizia Rusiei de a deplasa nave în Marea Neagră a avut două efecte. Ucraina este un mare exportator de cereale, iar întreruperea acestor exporturi ar cauza probleme în general și probabil dezastru în Africa. Rusii speră să transforme această situație într-o cerere internațională pentru o soluționarea războiului, mai în favoarea lor.

Al doilea lor obiectiv ar fi să divizeze NATO. Marea Neagră include state NATO precum România. Prezența unei mici flote rusești în apropierea coastei sale ar putea determina România să ceară o soluționare a războiului.. Ambele strategii sunt de deturnare, folosite atunci când puterea directă nu este disponibilă. Cu toate acestea, navele sunt foarte vulnerabile în zilele noastre – la puterea aeriană, rachete și drone. Astfel, ucrainenii au atacat navele rusești, simțind importanța nu doar a exporturilor lor, ci și de a arăta americanilor că rămân o forță serioasă. Atacurile cresc, de asemenea, senzația de vulnerabilitate a Rusiei.

Există, așa cum am spus, discuții informale în curs. Rusii trebuie să decidă dacă să-și intensifice strategia din Marea Neagră, să caute o un alt flanc de atac sau să accepte o soluționare care să le aducă puțin, dar să nu îi umilească. Totul se leagă de cât de departe merge aroganța lui Putin și cât de sigur se simte pe puterea sa”, a scris Friedman.

Ad

Exit mobile version