spot_img
20.8 C
București
luni, septembrie 25, 2023
AcasăAnalizeFriedman: Demiterile de la Kiev par să indice un grad de instabilitate și...

Friedman: Demiterile de la Kiev par să indice un grad de instabilitate și discordie în Ucraina. Zelenski și-a destabilizat guvernul și și-a deranjat aliații

-

Surprinzătoare este concedierea unor înalți funcționari. Zelenski a susținut că s-au făcut vinovați de trădare. Corupția generalizată este un lucru știut, mai ales în fosta Uniune Sovietică. Invocarea tradării este cu totul altceva. În unele zone ale Kievului, sprijinul pentru Rusia nu este o noutate; Ucraina are o parte importantă de simpatizanți pro-Rusia. Dar dacă, să zicem, FSB ar fi pătruns în serviciul de securitate al Ucrainei – ceea ce este probabil – atunci săptămânile de speculații cu privire la siguranța locului de muncă au puțin sens. Dacă înalții oficiali se dovedesc a fi compromiși, îndepărtarea lor ar fi instantanee.În schimb, Zelenski și-a destabilizat guvernul și și-a deranjat aliații. (Desigur, un serviciu de informații străin ar fi putut detecta trădarea, iar Zelenski ar fi putut fi reticent până când a fost forțat să acționeze. Ca în toate astfel de chestiuni, cei care știu nu vorbesc, iar cei care vorbesc nu știu. Ceea ce este clar este că acest tip de comportament în timpul războiului nu este normal). Președintele Volodimir Zelenski și-a concediat, de asemenea, șeful serviciului de securitate pentru a investiga acuzațiile de trădare SBU și l-a demis pe procurorul șef și pe alți oficiali – toate în timp ce o congresmană americană îi cere președintelui Joe Biden să-l investigheze pe șeful de cabinet al lui Zelenski pentru presupusele legături cu Rusia.Războiul devine complex, scrie George Friedman, fondatorul companiei de previziune și analiză geopolitică Geopolitical Futures.

- Reclama -

Rușii și ucrainenii care stau unul lângă altul nu pot să nu îți evoce posibilitățile unui tratat de pace. Demiterile de la Kiev par să indice un grad de instabilitate și discordie în Ucraina, creând posibilitatea, oricât de îndepărtată, să se facă noi considerații care ar putea duce la un fel de înțelegere mai mare, mai spune Friedman.

Între timp, armata lui Zelenski a avut timp pentru a se odihni și a-și antrena infanteria la vest și nord, dar nu poate fi sigură cum se va descurca împotriva noilor tactici rusești. Kievul are avantajul armamentului și informațiilor americane și, teoretic, are capacitatea de a rezista cel puțin unei ofensive rusești chiar dacă nu poate lansa o contraofensivă mai mare. Acesta este motivul pentru care instabilitatea la vârful comandamentului ucrainean este o problemă. Este posibil ca Zelenski să facă pur și simplu curățenie în casă în pregătirea unei ofensive rusești, dar asta nu explică demiterile.Rusia s-ar putea să lovească mai devreme decât mai târziu, dar tulburările de la vârf se vor extinde probabil la niveluri inferioare. Ofițerii își pot pierde concentrarea sau trupele își pot pierde încrederea în lanțul de comandă. Un lucru este să lupți într-un război bazat pe unitatea de scop. Altceva este să lupți cu un lanț de comandă incert, notează George Friedman.Deși nu este clar ce se întâmplă exact la Kiev, americanii și rușii sunt probabil bine informați. Presupunând că nu au forțat demiterile din motive necunoscute, americanii vor face presiuni pentru a opri epurarea până la o dată ulterioară. Rușii, care dețin cu siguranță active în guvernul și armata ucraineană, vor căuta să le destabilizeze, mai afirmă el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img