spot_img
12.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăBasarabiaFrauda din Moldova ar fi de 400.000 de voturi

Frauda din Moldova ar fi de 400.000 de voturi

-

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au strârnit numeroase controverse din cauza modului în care au fost organizate. Modul dezastruos în care a fost organizat procesul de votare în diasporă, transportarea masivă şi organizată a locuitorilor din regiunea transnistreană la secţiile de votare, cifrele eronate privind rezultatele alegerilor prezentate de CEC pentru mai multe localităţi sunt motivele care au provocat un adevăral scandal în țara de la est de Prut, transmite B1.

Mai mulți experți din Republica Moldova au susținut într-o dezbatere pentru Jurnal TV că sunt motive destul pentru ca votul să fie anulat și rezultatele declarate nule.

- Advertisement -

„Sunt încălcări foarte grave. Concurenţii electorali trebuie să meargă cu probe concludente la CEC şi Curtea Constituţională. Legea este lege, ai încălcat-o, nu se mai discută, dacă vrem să fie democraţie. Au luat oamenii, i-au încărcat în transport şi i-au pus să voteze. Este temei pentru invalidarea alegerilor. La fel ca şi inversarea rezultatelor alegerilor. De asemenea oamenii au stat la coadă şi nu le-au ajuns buletine ca să voteze, e încă o încălcare. Este vina statului, a Guvernului, a Ministerului de Externe. Pentru ce există CEC, o instituţie care funcţionează permanent, este finanţat din banii contribuabililor, ei trebuie să bată clopotele. Sunt suficiente probe”, a declarat Alexandru Arseni, doctor în drept constituţional.

„Din 2014 încoace toate alegerile au fost fraudate masiv. Acum mă bucur că oamenii au început să intre în esenţă. Dacă s-ar fi căutat atunci aceste nereguli, acum s-ar fi comis mai puţine. Frauda cea mai mare s-a făcut prin CEC şi sistemul automatizat care dă o diferenţă de peste 500 de mii de alegători dintre ceea ce este în realitate şi ceea ce se declară de către CEC. Codul Electoral spune că turul II se organizează cu aceleaşi liste electorale. Dar acum dacă ne uităm, la Cahul, de exemplu, în turul I au fost 98,539 de alegători, în turul II – 97.135. Nu putea să se micşoreze numărul de alegători decât dacă s-au retipărit listele. Asemenea situaţii sunt aproape în toate raioanele. La Sângerei în turul I au fost 70,624, în turul II – 70639. Un alt tip de eroare este tipărirea buletinelor în exces. Ar fi bine dacă s-ar ridica listele electorale. Au fost multe semnale că cineva au votat pentru oamenii care au plecat peste hotare”, a adăugat fostul vicepreşedintele al CEC, Ştefan Urâtu.

- Advertisement -

„Sunt convins că aparatul CEC cunoaşte acest lucru. Permanent am spus că Ciocan (fostul preşedinte al CEC, Iurie Ciocan, actual membru) şi-a format această grupare. Sunt şi de la IGP, este o coordonare la nivel de instituţii de stat. Vorbim despre sute de mii, 360-400 de mii la sigur”, a dezvăluit Ştefan Urâtu.

Candidatul pro-european din alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Maia Sandu, a cerut declararea alegerilor prezidențiale nule din cauza fraudele, în timp ce câștigătorul, pro-rusul Igor Dodon, a amenințat cu contra-manifestații puternice de stradă care pot destabiliza Republica Moldova

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img